Újabb ebolás megbetegedést észleltek a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, Butembo város közelében, a fertőzött meghalt.

A nőnél február 1-én fedezték fel a vírus okozta megbetegedés tüneteit Biena városban, aki február 3-án egy butembói kórházban meghalt. A nő férjezett volt, házastársa egy korábbi járványban fertőződött meg a vírussal – írja az MTI.

Egyelőre nem tudni, hogy új járványról van-e szó, vagy a 2018 és 2020 közötti, több mint 2200 emberéletet követelő korábbi járvány újbóli fellángolásáról.

Több mint 70 ember után kutatnak, akik az elhunyt asszonnyal kapcsolatban álltak, és fertőtlenítik a helyeket, ahol megfordult – tudatta az Egészségügyi Világszervezet Mintákat küldtek Kinshasába, hogy megerősítsék a korábbi járvánnyal való kapcsolatot.

Kongó egyenlítői őserdei jó táptalajok a súlyos hányással és hasmenéssel járó, emberi testnedvek útján terjedő ebolavírus terjedésének.

A vírus 1976-ban az Ebola folyónál történt felfedezése után az afrikai országban 11 járvány volt, több mint a kétszerese bármelyik más országénak. Az ebola halálozási arányszáma jóval magasabb, mint a Covid-19-é, de a SARS-CoV-2 nevű vírustól eltérően tünetmentes vírushordozók nem terjesztik.

Borítókép:Pixabay/bhossfeld