A Washington Állami Egyetem kutatója, Amit Dhingra több mint egy évtizede kezdte vizsgálni a körte érését szabályozó genetikai hátteret azzal a céllal, hogy új érésszabályozó anyagot találjon. A korábbi vizsgálatok szinte csak az etilénre koncentráltak, mert ez a vegyület szabadul fel az érő gyümölcsből és a továbbiakban ez befolyásolja az érésmenetet az utóérő gyümölcsök esetében – írja a Magyarmezőgazdaság.hu.

Emiatt lehet etilénkezeléssel egyöntetűbbé tenni egyes körtefajták érését, de ennek ellenére nem lehet pusztán vele magyarázni a folyamatot.

Frissen szedett, érett körtében több tucat gént vizsgáltak, és a váratlan génaktivitásokra fókuszáltak, az olyanokra, amelyek az alternatív oxidáz (AOX) úton ismertek. Ezek a folyamatok a Bartlett és az Anjou fajtában is beindultak hideg környezetben.Amit Dhingra szerint ugyanis szedés után a körtében még nincs meg az az energiamennyiség, ami a keményítő cukorrá lebontásához szükséges. Ezt az energiát az alternatív légzési úton szerzi meg a gyümölcs, és ez indítja be az érés folyamatát.

A körtetermesztők régóta tudják, hogy a hideg kifejezetten fontos a körte sikeres beérleléséhez, és most kiderült, hogy azért, mert hidegben kezdődik el az alternatív légzés, ami azután a jobban ismert etilén vezérelt érést indítja el.

Ez különbözik a legtöbb klimaktérikus gyümölcs érésmenetétől, ahol szintén létezik az alternatív légzés, de az etilénfelszabadulás után kezdődik.

A kutatók a folyamat megismerése után azt kezdték vizsgálni, mely anyagok válthatnak ki hasonló hatást, és öt évvel ezelőtt megtalálták a glioxilsavat. Egyelőre egész körtére nem sikerült kidolgozni a glioxilsavas érésindítást, az adagolás nehézségei miatt, annyira kis mennyiségben kellene használni a vegyületet.

Borítókép: Pixabay/rkrl001