A klímaváltozás mindenki előtt ismert probléma, és ennek oka a nagymértékű szén-dioxid kibocsátás. Az országok gazdaságukat féltve nem nagyon igyekeznek csökkenteni ezt a kibocsátást, így megjelent egy újabb próbálkozás: gépfákkal próbálják elnyeletni a szén-dioxidot – írja a Magyarmezőgazdaság.hu.

A szintetikus géperdők telepítése bár furcsának hat, de van benne fantázia. A koronavírus okozta leállás miatt tavaly csökkent a légköri szén-dioxid koncentráció, ám ez nem tartott sokáig. A világon már négy cég épít olyan gépeket, melyek a levegőből CO2-t vonnak ki, és hasznosítják.

Egyik lehetőség, hogy az így összegyűjtött gázból szintetikus üzemanyag készül, ami bár elégetve újra szén-dioxidod termel, de ha azt újra befogják, akkor egy körforgás alakulhat ki.

A gépfák által begyűjtött szén-dioxid alkalmas lehet még üdítőitalok gyártására, kertészeti üvegházi kultúráknál növekedést serkentő szén-dioxid „trágyázásra”, de könnyen kalcium-karbonáttá alakítható, mely a betonhabarcshoz keverve gyorsítja a beton szilárdulását.

Az elmélet jó, a gyakorlat még billeg, mivel az így kivont gázra egyelőre nincs nagy kereslet, másrészt ezzel a módszerrel egyelőre a kibocsátott mennyiségnek csak egy nagyon kis része gyűjthető be. Szintén szépséghiba a gépezetben, hogy az USA-ban a nagymennyiségű szén-dioxidot felhasználó cégek arra használják a gázt, hogy a kőolajtartalékokat a felszínre hozzák, amiből utána üzemanyag lesz, ami szintén a szén-dioxid kibocsátást, ezáltal az üvegház hatást erősíti, tehát a klímaváltozást gyorsítja.

Az Európai Bizottság egymilliárd forintos alapot hozott létre a „zöld helyreállítást” segítő innovációk támogatására, ebbe beletartozik a szén-dioxid-leválasztás, és a gáz tárolása is.

A szén-dioxid kivonására kialakított gépfa technológiák működtetése jelenleg sokkal többe kerül, mint néhány fa elültetése, amelyek életük során ingyen fognak szén-dioxidot elnyelni. Ahhoz, hogy a gépfák gazdaságosabbá váljanak, hogy az áruk csökkenhessen, jóval többet kellene belőlük gyártani, ehhez pedig a CO2 piacát kellene növelni.

Borítókép: youtube