Több száz tonna hal pusztult el annak következtében, hogy 21 évvel ezelőtt, 2000. január 30-án átszakadt egy romániai bányászati cég cianidos zagytározójának töltése. Az ott tárolt több százezer köbméter szennyezet anyag a Tisza mellékfolyóin keresztül a folyóba jutott – írja a Berek.hu.

Hazánkba február 1-én ért el a szennyezett cianidos víz, mely hatalmas pusztítást végzett a Tisza élővilágában. Az első vizsgálatok 32,6 mg/literes koncetrációt mutattak ki, mely a megengedett határértéknek a 320-szorosa. A Tiszát február 2-án érte el a szennyezett víz, hatalmas pusztulást ígérve. A vízügyi szakemberek sem tétlenkedtek, a Kiskörei Vízlépcső rendkívüli üzemrendjével a szennyezést a Tisza-tavon belül a folyó medrében tartották.

A Tisza-tó szokásos, 610 centiméteres téli vízszintjét 700 centiméterre emelték, amellyel 55 millió köbméter jó minőségű többlet vizet tároltak el a tóban. Az öblítőcsatornákat lezárták, hogy a szennyezés a Tisza-tavon ne okozzon pusztítást. A szennyezés megjelenésekor elkezdték a betárazott plusz víz ürítését, gyakorlatilag árhullámot indítva a folyón. A beavatkozásnak köszönhetően a víz sebessége megnőtt, és a cianid koncentráció jelentősen csökkent.

A szennyezés levonulását követően mintegy 57 tonna, azaz 57.000 kilogramm haltetemet szedtek össze. Becslések szerint a mérgezés következtében elpusztult halak összmennyisége 1240 tonna, és sok más populáció is súlyos károkat szenvedett. A mérgezés a halakon és vízközeli élőlényeken kívül másfél millió ember egészségét is veszélyeztette.

A borítókép illusztráció: Pixabay/Dzed