Mi sem kézenfekvőbb járvány idején, mint a környezetvédelemmel kapcsolatos könyvek olvasása. Hétről hétre jelennek meg jobbnál jobb kötetek, tanulmányok környezeti nevelésről, megújuló energiáról, ökológiáról. A Very Important Planet könyvajánlója.

Bea Johnson: Zero Waste Otthon

A szemét nélküli háztartásokról, az okos vásárlási szokásokról és a felesleges dolgoktól történő megszabadulás módszereiről ír Bea Johnson, aki 12 éve gyakorolja családjával együtt a Zero Waste, azaz „nulla hulladék” életvitelt. Tapasztalatait összegző kiadványában arra bátorít, hogy csökkentsük az otthoni zűrzavart, a dolgok birtoklása helyett válasszuk az élményeket, és mindezt ne csak egy jobb környezetért, de egy jobb önmagunkért tegyük.

Tericum Kiadó, Budapest, 2018, 373 oldal

Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

A Nagyon Zöld Könyv a gyerekeknek magyarázza el a környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat, kérdéseket. Nyelvi leleménnyel és képi humorral fűszerezve mesél a világról, az ökológia lábnyomokról és a klímaváltozásról.

Pozsonyi Pagony Kiadó, Budapest, 2019, 96 oldal

Alastair Fothergill – Keith Scholey: A mi bolygónk

A kötetről sok mindent elárul, hogy Sir David Attenborough írt hozzá előszót. Olvasmányosan mutatja be az élővilágot, és segít abban, hogy felmérjük, mit veszíthetünk, és megértsük: megmenthetjük a bolygót és ezáltal önmagunkat, az emberi fajt is. A könyv az Our Planet című természetfilm-sorozatra épül.

Libri Könyvkiadó, Budapest, 2019, 320 oldal

Juhász Kató: A rét tündére

A 25 mesét tartalmazó kötet egy rét életét és annak tündérének küldetését mutatja be. Boginak sokat segít barátja, az erdei manó. Meg kell küzdenie a kapzsi András gazdával is. A kötetből megtudhatjuk, hogyan élnek a rét virágai, hol fészkelnek a madarak,  megismerhetjük a szorgos rovarokat és a házra vágyó csupasz csigákat is.

Underground Kiadó, Budapest, 2015, 132 oldal

Kerry Emanuel: Amit a klímaváltozásról tudunk

Az amerikai professzor könyve abban egyedi, hogy nem szándékozik eredményt hirdetni klímaváltozással szkeptikusok és az alarmisták között. Sok kérdésben úgy marad tudományos és hiteles, hogy emellett közérthető is, elkerülve a leegyszerűsítő konklúziókat. Nem ígér csodás megoldásokat, de nem is temeti a civilizációt.

Corvina Kiadó, Budapest, 2019, 95 oldal

Jonathan Safran Foer: Globális öngyilkosság – Bolygónk megmentése a reggelinél kezdődik

Jonathan Safran Foer is a fajsúlyos környezetvédelmi kérdések megválaszolására vállalkozik. A kötet számvetés, a klímaválságot övező félelmekkel, és egyben kutatáson nyugvó, gondolatébresztő értekezés az éghajlatváltozás okairól és lehetséges megoldásairól. Felszólítás a kollektív cselekvésre élvezetes történelmi példákkal díszítve.

Helikon Kiadó, Budapest, 2020, 394 oldal

Borítókép: Pixabay/Pexels