A Very Important Planet felületén rendszeresen biztosítunk megjelenést civil egyesületnek, tudományos cikkeknek, tanulmányoknak, szakértői véleményeknek. Ezúttal Szabó Bernadett, a Levegő Munkacsoport önkéntesének írását közöljük arról, hogy Németországban miként igyekszik egy civil szervezet végleg megszabadulni a tűzijátékoktól és a petárdáktól.

Már évek óta szorgalmazza a Levegő Munkacsoport, hogy a tűzijátékok és petárdák helyett a környezetet kevésbé károsító módon ünnepeljünk. A szervezet egyik partnere a légszennyezés csökkentésében a Deutsche Umwelthilfe nevű német környezet- és fogyasztóvédelmi szervezet, amely nemrég újabb kampányt indított a pirotechnikai eszközök használatának visszaszorítására.

Elviselhetetlen terhek

2020. december 13-án döntött a német szövetségi kormány: a 2020-as év szilveszterére Németországban – mint ahogy számos más országban is – betiltották a pirotechnikai termékek értékesítését.

Nyilvánvalóvá vált, hogy a pandémia miatt hónapok óta egyébként is hatalmas terhelés alatt dolgozó egészségügyi személyzetnek már elviselhetetlen lenne a várhatóan pirotechnika következtében súlyosan megsebesített több ezer személy ellátása. Az intézkedésnek köszönhetően fellélegezhettek a kórházak, sürgősségi ellátók, kéz- és szemorvosok, hiszen az eladási tilalom hatására a sérültek száma az előző évhez képest erősen csökkent. A szálló por koncentrációja is alacsonyabbá vált, azonban továbbra is túl magas volt a légszennyezés a szilvesztert követően, különösen ott, ahol nem jelöltek ki külön tiltott övezeteket vagy írtak elő kijárási tilalmat.

Petárda. Fotó: Trevor205/Pixabay

A tilalom azonban csak a 2020-as évre vonatkozott. Éppen ezért a Deutsche Umwelthilfe (DUH) új kampányt indított #Böllerfrei (petárdamentes) néven, amelyben felszólítja a Belügyminisztériumot, hogy változtassanak a robbanóanyag-rendeleten (Sprengstoffverordnung), és kéri az önkormányzatokat, hogy hozzanak létre nagy kiterjedésű övezeteket, ahol tilos a pirotechnikai eszközök használata. Sürgeti továbbá a kereskedőket, hogy állítsák le a pirotechnikai termékek értékesítését, illetve a magánszemélyeket, hogy az új évet környezet- és emberbarátabb szokásokkal kezdjék.

A DUH nem most kezdte el a tűzijáték-mentes szilveszterért folytatott kampányát. 2019-ben összesen 98 önkormányzathoz nyújtottak be „Tiszta Levegőt!” („Saubere Luft”) kérelmet a szilveszteri magántűzijátékok betiltását szorgalmazva: első lépésként 31 olyan városnak címezték ezeket, amelyekben már egyébként is folytak a levegőminőséggel kapcsolatos jogi eljárások. Második lépésként a DUH hivatalos kérelmet nyújtott be minden olyan további német településen, amely 2018-ban nem tartotta be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a szálló porra (PM10) ajánlott, köbméterenkénti 20 mikrogrammos határértéket. A YouGov reprezentatív felmérése alapján Németország egyértelmű többsége (csaknem 60 százaléka) támogatja a német városközpontokban a magántűzijátékok betiltását.

Pozitív visszajelzések

A DUH a 98 megcímzett önkormányzatból 92-től kapott visszajelzést a kérelmével kapcsolatban. A 92 válaszadó városból 36 pozitívan állt a kérelemhez: 23 település vezetett be tiltott zónákat, öt vizsgálta a tiltás lehetőségeit, nyolc további pedig a szövetségi kormánytól várta a jogi keretfeltétel megfelelő megteremtését, de kedvezően fogadta a tiltó zónák ötletét.

A szövetségi kormány környezetvédelmi hivatala (Umweltbundesamt) forrásai alapján Németországban évente körülbelül 2050 tonna szálló por (PM10) keletkezik tűzijátékok égetésével, többsége (mintegy 75 százalék) pedig szilveszterhez köthető.

Az újév első napján a szennyezettség különösen súlyos: sok helyen köbméterenként akár 1000 mikrogramm óránkénti értéket is mértek. Figyelembe véve, hogy 2018-ban a németországi városok mérőállomásainak éves átlagos értéke 18 mikrogramm körül volt, ez egy igen kiugró értéknek számít.

A szálló pornak való mind rövid távú, mind hosszú távú kitettség egészségügyi kockázatokkal jár. A WHO az évi átlagos 20 mikrogrammos határérték mellett azt javasolja, hogy évente három alkalomnál többször ne haladja meg a napi átlagos szálló por koncentrációja a köbméterenkénti 50 mikrogrammos értéket. A javasolt három napot azonban már január első napjaiban túllépheti az ország a szilveszteri tűzijátékok okozta szálló porral a télre jellemző inverziós időjárási körülmények miatt. Nem csak ezt, de az éves ajánlott átlagos értéket is számos német város bőven meghaladja annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet hangsúlyozza: az ártalmas egészségügyi hatások még az ajánlott éves átlagos harátérték alatt is kimutathatóak (2021-re várható a WHO levegőminőségi útmutatója, amelyben előreláthatólag a határérték további csökkentésére számíthatunk).

Nemcsak káros, balesetveszélyes is

A szállópor-szennyezettségnek nincs biztonságos határa, ezért minden intézkedést meg kell tenni a kitettség csökkentése érdekében. Különösen érintettek azok az emberek, akik már létező egészségügyi problémákkal küzdenek (például asztma vagy egyéb légzőszervi megbetegedések), illetve a terhes nők és a gyermekek.

A szilveszteri tűzijátékok utáni mérési adatok kimutatják, hogy minden részecskeméretet érintően ekkor tapasztalható a legerőteljesebb növekedés az évben, még az ultrafinom részecskék esetében is, amelyek különösen károsak lehetnek az emberi szervezetre.

Az Umweltbundesamt szerint a szilveszteri tűzijátékokból származó szálló por részecskék két okból kifolyólag különösen károsak. Egyrészt télen általában nagyon száraz a levegő, amely a szállópor-szennyezéssel együtt fokozott irritációt, asztmás rohamokat és légúti megbetegedéseket okoz, másrészt a tűzijáték olyan mérgező és a légutakat irritáló összetevők égetésével és levegőbe kerülésével jár, mint a kén-dioxid és a nitrogén-dioxid.

Azonban a szilveszteri tűzijátékoknak nem csupán a fokozott légszennyezés az egyetlen hátránya. Szilveszterkor számos hozzá nem értő ember használja helytelenül a petárdákat és rakétákat, amely súlyos sérülésekhez és a sürgősségi ellátás megteléséhez vezet. A „Der Ophthalmologe” szemész-szaklap tanulmányában riasztó adatok olvashatók a szemklinikák felméréséből: a jelentett esetek 25 százalékában az érintett személyeket súlyos szemsérülés érte, amely várhatóan 40 százalékuknál tartós látásromlást eredményez. A sérültek meglepően nagy arányban, 38 százalékban 18 év alatti fiatalok voltak. A sérültek átlagosan fele néző vagy járókelő: az adatokból kiderült, hogy a sérült gyermekek 60 százaléka szemlélő volt, nem maga robbantotta a rakétát. Riasztóan magas a belső fül sérülését elszenvedők száma is (8000 fő), amely gyakran szintén maradandó károsodással jár, hiszen a zaj okozta belső fül halláskárosodás egyelőre nem gyógyítható.

A ház-és lakástüzek száma is megnő egy csapásra szilveszterkor: a Tagesspiegel jelentése szerint 2019 szilveszterkor 400 tűzeset volt Berlinben. Azonban nem csak a városban nagy a veszély, ugyanis a megnövekedett szárazság miatt az erdőtüzek kockázata is nő.

Veszélyben az állatok

Függetlenül attól, hogy házi, vad- vagy haszonállatról van szó, a szilveszteri magántűzijátékok az állatok számára is veszélyt jelentenek. A hangos durranások és vakító fények számukra a semmiből jönnek, emiatt különös stresszt jelentenek. A kutyák és macskák, mint sok más állat, kiváltképp érzékeny hallással rendelkeznek, így a robbanó hangoktól traumatikus állapotba kerülhetnek, számos állattartónak muszáj nyugtatót adnia állatainak, hogy átvészeljék az estét. A szabadban tartott tehenek, lovak pánikszerűen átfutnak a kerítésen keresztül, ami veszélyt jelent az utcán az emberek és az állat számára is (de az istállóban tartva is előfordulhatnak sérülések). A vadállatokat a zaj felébreszti téli álmukból, menekülésnek indulnak, ez azonban olyan energiaveszteséget is okozhat számukra, amely olykor életveszélyt jelent.

Különösen érintettek azonban a madarak, akik az ijedtségtől a levegőbe menekülnek, néha akár ezer méter magasra, ahova normál esetben nem érnének el.

A Deutsche Umwelthilfe célja a #Böllerfrei kampánnyal megmutatni a városoknak és szövetségi államoknak, amelyek már amúgy is magas légszennyezettségnek vannak kitéve, hogy miként tudják csökkenteni a szilveszteri káros részecske-kibocsátásukat. A DUH megbízásából nemrég felülvizsgált, a honlapjukon is közzétett jogi szakvélemény bizonyítja, hogy a városoknak és a szövetségi államoknak jogi lehetőségeik vannak a szilveszteri magán tűzijátékok betiltására a szennyezett vagy veszélyeztetett városi területeken, néhány példát említve, ahol már sikerült is bevezetni a tilalmat. A már rendelkezésre álló jogi lehetőségek mellett a DUH követeli a Belügyminisztériumtól, hogy tartsa be ígéretét a szövetségi károsanyag-kibocsátási törvényt (Bundes-Immissionsschutzgesetz) és a robbanóanyagról szóló rendeletet (Sprengstoffverordnung) érintően, bővítsék ki az illetékes hatóságok lehetőségeit, hogy a saját belátásuk szerint általános és nagyszabású tilalmat szabhassanak ki a tűzijátékokra és egyéb F2 kategóriájú pirotechnikai termékekre.

Tűzijáték helyett drón

A Deutsche Umwelthilfe véleménye szerint nem szabad visszatérni a tűzijátékot érintően a járvány előtti állapothoz, és minden városnak ki kellene használni a jelenleg rendelkezésre álló lehetőségeiket azáltal, hogy a kezdeti szakaszban tiltott zónákat állítanak fel az elkövetkezendő évfordulóra. A tűzijáték-stop hatására nem veszítenék el a szilveszteri hangulatot a városok, hiszen nagyszerű alternatívák léteznek már, és egyre több város tér át a szállópor-részecskéktől mentes technológiákra (többek között Torino, Párizs, Graz és Brüsszel), ahol a fényeket zaj és káros por nélkül varázsolják az égre, ezzel megteremtve az állat- és emberbarát szilveszteri légkört.

Az elmúlt években több német város is követte a szervezet ajánlásait, és központi fény-és lézerbemutatókat rendeztek. Landshutban például 2018-ban az összes tűzijátékot betiltották a belvárosban, és helyette lézer- és fényelőadásokat kínáltak az ott élők számára, ezzel megteremtve a lehetőséget, hogy azok az emberek, akik a korábbi években rakétáktól és petárdáktól tartva nem léptek be a belvárosba szilveszter estéjén, együtt ünnepelhették másokkal az új évet.

Egy igen látványos, főleg ázsiai országokban elterjedt alternatíva a drónbemutató is, amelyben drónokkal rajzolnak fényeket az égen, és adnak elő egy koreográfiát.

Már Németországban is sor került néhány ilyen előadásra, az egyik leglátványosabb például Frankfurt am Mainban, az Óváros 2018-as újjászentelésekor. A DUH azonban nem csak az önkormányzatokhoz szól, hanem a magánemberek felelősségére is felhívja a figyelmet, és alternatív szilveszteri szokásokat javasol a tűzijátékozások helyett, felsorolva pár régi hagyományt és más országok szilveszteri szokásait.

Borítókép: Pixabay/svetlanabar