A Budapest brüsszeli képviselezét vezető Jávor Benedek Facebook-posztjában azt írta:

„Most, hogy Magyarországon elkezdték az olimpiára készülő versenyzőket oltani, jóval azelőtt, hogy az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakói, a pedagógusok vagy más veszélyeztetett csoportok sorra kerültek volna, hadd írjam meg, hogy ez a vita a világ más országaiban is lezajlott. A következtetése elég egybehangzó:

Maga a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sem javasolja az olimpiai sportolók oltását, amíg a veszélyeztetett csoportok nem kapták meg, és nem érhető el a széles közönség számára."

Mondanivalója megerősítésére a The Brussel Times cikkét linkelte a NOB véleményével kapcsolatban. Jávor Benedek a Belgiumban folyó vitából a Le Soir egy cikkét megosztotta, eszerint az idézett sporttörténész úgy véli, hogy a soron kívüli oltás óriási imázsveszteséget okozna a sport számára:

„Az autoriter rezsimek talán megengedhetik ezt (a soron kívüli oltást) maguknak, de a nyugati demokráciákban hamar megkérdőjeleznék az eljárás megalapozottságát.”

Az MTI hírei szerint péntek reggel megkezdődött a nyári és a téli olimpiára készülő magyar sportolók koronavírus elleni oltása a Sportkórházban. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapja szerint elsőként tízen kapták meg a vakcinát, köztük a dél-afrikai edzőtáborba utazó kajakválogatott keretének tagjai. Az oltóanyag a Moderna.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons