Az utcára kényszerült emberek is biztonságos menedékre lelhetnek abban az új alvószerkezetben, melynek tesztelését Ulmban kezdték meg nemrég a fejlesztők – írja a Liner.hu.

A legutóbbi, 2016-os statisztikai adatok alapján 2016-ban Németországban összesen 860 ezer hajléktalan élt, ami az összlakosság tekintetében viszonylag alacsony számnak mondható, mégis súlyos társadalmi problémát jelent.

Az Ulmer Nest nevű cég most egy korszakalkotó megoldással állt elő, ugyanis megalkottak egy olyan víz- és szélálló alvóhelyet, amelybe bármelyik hajléktalan beköltözhet, és átvészelheti a hideg teleket anélkül, hogy egészségügyi károkat szenvedne.

A kapszulákat először január 8-án helyezték ki a különböző parkokba Ulm városában, ha pedig hatásosnak bizonyulnak, akkor országszerte telepíthetik őket a terek és utcák szélére.

A kapszulákba a személyiségi jogok védelmét figyelembe véve nem tettek kamerákat, helyettük mozgásérzékelővel látták el őket, amelyek probléma esetén értesítik a szociális munkásokat, és az ajtókat ekkor maguktól kinyílnak.

A fészkekbe rádióhálozatot telepítettek annak érdekében, hogy a bennük tartózkodók bármikor értesíteni tudják a környékbeli gondozókat, ha éppen valamire szükségük lenne. A fűtés teljesen zöld módszerrel, a kapszulák oldalára szerelt napelemekkel lett megoldva.

Borítókép: Facebook/ Ulmer Nest