Már több ezermilliárdos kárt okoznak a klímaváltozás miatt gyakrabban és súlyosabban pusztító extrém időjárási jelenségek – írja a Hvg.hu.

2000 és 2019 között 475 ezer ember halt meg extrém időjárási jelenségek, viharok, áradások és hőhullámok miatt, az ezek által okozott kár pedig több mint 2,5 ezermilliárd dollár. Több mint 11 ezer extrém időjárási jelenség fordult elő majdnem 20 év alatt – derült ki a Germanwatch nevű környezetvédelmi szervezet hétfőn megjelent, klímakockázati indexéből.

2019-ben leginkább viharok, földcsuszamlások, valamint hirtelen leeső csapadék okozott nagy kárt. Tízből hat országban pusztítottak trópusi ciklonok, amelyek előfordulása és intenzitása várhatóan csak gyakoribb és erősebb lesz.

A szélsőséges időjárás leginkább a fejlődő országokat érinti egyelőre, ez részben azzal is magyarázható, hogy ott a legnehezebb felkészülni és alkalmazkodni.

Mozambik, Zimbabwe és a Bahamák voltak 2019-ben a leginkább érintett területek, de húszéves távlatban Mianmart, Puerto Ricót és Haitit sújtották a leginkább viharok.

Borítókép: Pixabay/Free-Photos