A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint januárban a GKI konjunktúraindexe a decemberi mínusz 19,7 pontról mínusz 16,3 pontra javult. A fogyasztói bizalmi index az előző havi mínusz 38,5 pontról mínusz 33,8 pontra javult, míg az üzleti mínusz 13,1 pontról mínusz 10,1 pontra emelkedett januárban – írja az MTI.

Az üzleti szférában januárban az építőipar kivételével minden ágazat derűlátóbbá vált, de a tavaly márciusi szintet csak az iparnak sikerült megközelítenie.  

Az ipari bizalmi index januárban már második hónapja emelkedett. Jobb lett az elmúlt és következő időszak termelésének, a rendelésállománynak (ezen belül az exportrendelésnek is), valamint a készleteknek a megítélése.

Az építőipari termelők hangulata az év elején kissé borúsabb lett, de a nyári, ősz eleji időszaknál így is jóval kedvezőbb. Januárban a magasépítők kilátásai valamelyest javultak, a mélyépítőké viszont kedvezőtlenebbé váltak. Az előző háromhavi termelés és a rendelésállomány megítélése kissé romlott.

A kereskedelmi bizalmi index a decemberinél jóval kisebb mértékben, de tovább nőtt. Az eladási pozíció megítélése továbbra is nagyon alacsony szinten hullámzik, januárban éppen csökkent, míg a rendelések várható alakulásával és a készletekkel kapcsolatos vélemény kedvezőbb lett.

Az emberek munkanélküliségtől való félelme viszont hónapok óta emelkedik a közlemény szerint. Az áremelési törekvés az építőiparban – hosszú hónapok lassú csökkenése után – januárban megugrott, immár a cégek bő harmada készül áremelésre.

Borítókép: Pixabay/Tumisu