2018-ban az Európai Unió betiltotta a neonikotinoidos rovarirtó-szereket, amik a kihalás szélére sodorták a méheket. Nagy-Britanniában most engedélyt kaptak azok a rovarirtó-szerek, amik a méhek pusztulását okozzák. Egy teáskanál neonikotinoid 1250 millió méh megöléséhez elég –  írja a Greenfo.hu.

2018-ban az Egyesült Királyság akkori környezetvédelmi minisztere, Michael Gove egyetértett a döntéssel és azt ígérte, hogy országa azután is fenn fogja tartani ezt a szabályozást, hogy Nagy-Britannia elhagyja az EU-t.

A jelenlegi kormány nemrég mégis úgy határozott, hogy engedélyezteti a neonikotinoidok használatát.

A neonikotinoidok használata rendkívül káros a környezetre, nemcsak a rovarfajokra, de a rovarokból táplálkozó madárfajokra is. A mezőgazdaságban alkalmazott szer nemcsak levéltetveket és más ártalmas rovarokat pusztít el, hanem a  talajba szívódva vadvirágokat is megöl, a vízbe kerülve pedig fajok ezreinek árthat. Kutatások szerint a peszticidnek csupán 5%-a ér célt, a maradék 95% a talajba szivárog. A kutatók szerint a peszticid megzavarja a méhek és egyéb rovarok alvását, agyi működését és életritmusát, ezzel végül pusztulásukat okozva.

Borítókép: Pixabay/PollyDot