Egyre nyíltabban és gátlástalanabbul folyik az államilag támogatott parlagfűtermesztés Magyarországon – közölte honlapján a ParlagfűPollen No Egyesület.

Szerintük ennek több esetben az lehet a lényege, hogy a földalapú támogatást bezsebelő „gazdálkodó” a legolcsóbb, legsilányabb kukorica vagy napraforgó vetőmaggal jó ritkán beveti a szántóföldet, majd azt egész évben magára hagyja, ami a korábbi talajbolygatás miatt néhány hét-hónap alatt sűrű parlagfüvessé válik.

Közölték, míg a félrenéző hatóságok segítségével élvezi az így megszerzett anyagi hasznot (ami ugye nem fáj senkinek, hiszen az EU-tól ered), addig a környezetében élő honfitársaink szenvednek, és drága, önköltséges gyógyszerekkel kénytelenek enyhíteni az allergiás tüneteiket. A tavalyi pátyi eset, amikor egy júliusban jelzett, településszéli parlagfűtengert a szezon végéig sem sikerült eltüntetni kiválóan rámutatott a rendszer impotenciájára. Ez az eset többször szerepelt a televízióban is. Fotójukon egy Nógrád-megyei 50-100 hektáros napraforgóként lepapírozott parlagfűmezőt láthatunk, amelyet januárig sem takarítottak be. Nem egyedi eset, aki nyitott szemmel jár, sokfelé lát ilyet az országban. Kinek az érdeke a parlagfűtermesztés tűrése és támogatása, illetve hogy a hatóság még a parlagfűtengereket se vegye észre? Az agrárminisztériumé? A kormányé? A magyar embereké biztos nem.

Kiemelt kép: Parlagfű Pátyon. Fotó: ParlagfűPollen No Egyesület