Súlyos mellékhatásai is lehetnek a kínai vakcinával történő beoltásnak, illetve azt sem bizonyították, hogy milyen mértékben hatásos az oltóanyag – írja az Index.hu, a Válasz Online-ban megjelent interjúra hivatkozva, amit Duda Ernő immunológussal készítettek.

A tudós elmondta: a kínai vakcináról eddig megjelent hírek meglehetősen ellentmondásosak. Ezek alapján még azt sem lehet megállapítani, hogy egyáltalán milyen mértékben hatékony az oltóanyag, mivel erről is egymásnak gyökeresen ellentmondó a hírek, nem publikálták az úgynevezett fázis 3 vizsgálatait, amely a vakcina tömeges kipróbálásának eredményeit rögzíti.

A professzor azt is hangsúlyozta, hogy a kínaiak több esetben is elzárkóztak a sajtó kérdései elől, illetve nem közöltek olyan részletes dokumentációt a vakcinák fejlesztéséről, mint a nyugati fejlesztőcégek. Duda Ernő azt is elmondta, hogy a kínai vakcináról még a közzétett adatok alapján sem lehet túl jó dolgokat gondolni.

Jelenleg nyugaton háromszázféle vakcinát fejlesztenek, de egyetlen olyan sincs köztük, mint a Sinopharmé és Sinovacé, ezek a kínai oltóanyagok között is a legkorszerűtlenebbek.

A professzor részletezte, hogy a kínai oltóanyag ugyanarra a technológiára épít, amelyet az influenzaoltásnál is használnak. Véleménye szerint ebben az esetben azonban nem biztos, hogy bölcs döntés ennek a használata, mivel a koronavírus olyan molekuláris mintázatokat hordoz, amilyenek az emberben is előfordulnak, ezért potenciálisan autoimmun folyamatokat indíthat el. Hozzátette: a kínai vakcina nagyobb részét tartalmazza a vírusnak, mint a tüskefehérjékkel operáló nyugati oltóanyagok, s ezáltal akár azt is eredményezheti, hogy a szervezet önmagát kezdi el támadni.

Borítókép: Pixabay/HeungSoon