Az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg az oltás két vakcinával. Az Astra Zeneca és a Szputnyik V oltása is azonos alapokon nyugvó vakcina. Az oxfordinak is nevezett előbbivel Nagy-Britanniában már oltanak, az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban csak a hónap végére tűzték ki az engedélyezést – írja az Infostart.hu.

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina olcsóbb, és a szállítása is jóval egyszerűbb, mint például a Pfizer és a BioNTech termékének, amelyet mínusz 70 fokon kell tárolni szállítás közben. A brit és az orosz gyártó már december 8-a óta tárgyalnak az együttműködésről.

A Szputnyik V alapja is az, hogy a fehérje DNS-ét egy módosított adenovírussal juttatják be a beoltott emberek sejtjeibe, és ez indítja meg az immunválaszt. Oroszországban már másfél millió embert oltottak be vele, hat országban már bejegyezték, és további kilenc ország jelezte, hogy januárban erre készül.

Mivel Magyarország uniós tagállam, az EU gyógyszerhatóságának kell engedélyt adnia minden itt forgalomba hozott vakcina alkalmazására, de vészhelyzeti sürgősségi eljárásban engedély nélküli termék is forgalmazható ideiglenesen az EU-ban. Csak ebben az esetben a vakcinát forgalomba hozó tagállamot terheli a felelősség.

Borítókép: Pixabay/HeungSoon