Jelentős dilemmákba hajszoltál magukat Európa délkeleti és keleti országai a koronavírus-vakcinák kapcsán. Nem csak az merül fel egyesekben, hogy nyugati, orosz vagy kínai vakcinával oltassák-e be magukat, hanem az is, hogy egyáltalán beoltassák-e magukat – írja a Liner.hu az AP hírügynökségre hivatkozva.

Heves politikai viták, és alaptalan összeesküvés-elméletek árnyékolják be az oltási programokat Kelet-Európában. Mindennek hatására meglehetősen lassú kezdetet vettek a vakcinációk, egyelőre nincs elegendő ember, aki beoltatná magát a SARS-CoV-2 vírus ellen.

A hírügynökség példáként Csehországot, Szerbiát, Romániát, Bulgáriát és Boszniát hozza fel, ahol a vakcina-ellenesek táborát nemcsak átlagemberek erősítik, hanem többek között korábbi vezetők és néhány orvos is. A szerb teniszklasszis, Novak Djokovic is elmondta többek között, hogy nem akarja, hogy ráerőltessék a koronavírus-oltást.

Egy nemrégiben megjelent balkáni tanulmány például megjegyzi, hogy meglehetősen erős összeköttetés van a védőoltással kapcsolatos szkepszis és az összeesküvés-elméletek támogatása között. Mint a tanulmány is megjegyzi, ebben a régióban az emberek többsége elutasítja a védőoltást, ami jelentősen nagyobb arány, mint Európa többi részén, ahol meg a többség támogatja.

Borítókép: Pixabay/HeungSoon