Megdöbbentő gyakorlatra világított rá a Financial Times riportja az Európai Unió legerősebb gazdaságában, a világ harmadik legnagyobb sertéshús-exportőrénél. A német húsiparban évtizedek óta robotolnak nyomorúságos körülmények között kelet-európai bevándorlók, akiket hamis ígéretekkel csábító alvállalkozók beiktatásával toboroznak, hogy a törvényeknek megfeleljenek. Így a koalíciós pártok is szemet hunynak, tagjaik közül egyébként is többen a húsipari szektorban töltenek be jól jövedelmező pozíciókat.

A kizsákmányolás végső haszonélvezői az olcsó húsokhoz és húskészítményekhez ragaszkodó fogyasztók, de az árak alacsonyan tartásában érdekelt kiskereskedelmi láncok sem sokat törődnek azzal, milyen körülmények között állítják elő a terméket – írja a Qubit.hu.

2020 júliusában a Tönnies-munkások között vészes gyorsasággal terjedni kezdett a koronavírus, az 1500 fertőzött miatt az egész járás vesztegzár alá került, és több mint hétezer munkásnak kellett a sanyarú körülmények közé karanténba vonulnia hetekre.

Hasonló járványgóc egyébként Hollandiában is kialakult egy húsfeldolgozó üzem román közvetítőcég által szerződtetett munkásai körében. A nyilvánosság a vágóhídi járvány miatt ébredt rá a nyílt titokra: a dolgozói érdekképviseletben amúgy erős német gazdaság több szektora a bevándorlók képezte olcsó munkaerőn alapul, és ezek a munkások sokszor kizsákmányolással felérő körülmények között.

Borítókép: Pixabay/MIKELANGE