A magyar lakosság túlnyomó többsége pártállástól függetlenül támogatja, hogy Magyarország zöld, fenntartható pályára álljon. A magyarok több mint háromnegyede szeretne zöld pénzügyi csomagokat, és 70 százalékuk csak olyan gazdasági mentőcsomagokat tenne elérhetővé, amelyek nem fokozzák tovább a klíma- és ökológiai válságot – derül ki a Závecz Research Greenpeace Magyarország megrendelésére készült közvélemény-kutatásából.

A Greenpeace a közleménye szerint azt várja a magyar kormánytól, hogy 2021-ben úgy vezesse ki az országot a koronavírus okozta gazdasági válságból, hogy zöld munkahelyeket teremt, nagymértékben csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását és megőrzi Magyarország természeti kincseit.

A klíma- és ökológiai válság jelenlegi stádiumában erős nemzetközi összefogásra és ambiciózus nemzeti klímavédelemre van szükség. Utóbbival a magyar lakosság is tisztában van – derül ki a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet Greenpeace Magyarország megbízásából készített 1000 fős, személyes reprezentatív közvélemény-kutatásából, amely 2020. november 2-12. közötti adatfelvétellel készült.

A közvélemény-kutatásban a Greenpeace arra volt kíváncsi, a magyar lakosság véleménye szerint úgy kell-e talpra állítani az országot a koronavírus okozta gazdasági válságból, hogy a mentőcsomagokkal egyúttal a klíma- és ökológiai válságra is megoldást nyújtunk.

A felmérés alapján tízből hét válaszadó egyetért a felvetéssel, hogy a kormánynak nem szabad olyan gazdasági mentőcsomagokat nyújtania, amelyek tovább fokozzák a klíma- és ökológiai válságot, például olajcégek támogatásával, repülőtársaságoknak nyújtott adókedvezményekkel, vegyszeres nagyüzemi mezőgazdálkodás támogatásával. Csupán tízből ketten ellenezték a javaslatot, és minden tizedik megkérdezett nem tudott vagy nem akart állást foglalni.

A klíma- és ökológiai válságra is megoldást nyújtó gazdasági mentőcsomagok támogatottsága pártállástól függetlenül jellemző a magyar lakosságra. A legkevésbé a pártnélküliek támogatták a javaslatot, de még esetükben is 65 százalékos volt a javaslatcsomag támogatottsága.

A felmérés rákérdezett továbbá arra is, hogy a magyar lakosság igényel-e olyan állami ösztönzőket, amelyek környezetvédelmi és klímacélokat elősegítő pénzpiaci eszközöket tesznek elérhetővé. A megkérdezettek 77 százaléka támogatta a javaslatot, miszerint az államnak ösztönöznie kell, hogy legyenek elérhetőek olyan lakossági zöld pénzügyi megoldások, amelyek támogatják a fenntartható, klímabarát iparágak térnyerését. Ilyenek például a zöld kötvények, a fenntartható fejlődést segítő befektetési alapok, nyugdíjpénztári portfóliók. Mindössze 12 százalék volt, aki nem támogatta a javaslatot és 11 százalék volt, aki nem foglalt állást a kérdésben.

A zöld pénzügyi csomagok támogatottsága ugyancsak magasnak mondható minden pártválasztó körében.

A Greenpeace Magyarország azt várja a kormánytól, hogy a 2021-es évben éljen történelmi felelősségével és lehetőségével: használja a válságkezelést arra, hogy az országot egy valóban fenntartható pályára állítja. Ezt várja az a mintegy húszezer magyar ember is minden felelős döntéshozótól, aki csatlakozott a Greenpeace greenpeace.hu/legyenavalsagesely címen elérhető kezdeményezéséhez. 

Kiemelt kép: Rácmolnár Milán