A Nemzetközi Űrállomáson dolgozó asztronauták nemrég learatták a világ első űrretek-termését. A kis kertecskét kísérleti jelleggel állították fel az állomáson a Magyar Konyha Online beszámolőja szerint. Kevés az esély rá, hogy a tudományos kutatás mellett, hamarosan a földi boltok polcain is megvásárolható lesz az űrretek, amelyet további vizsgálatok céljából idén visszavárnak a Földre.

A termést fóliába csomagolták, és egészen a soron következő, 22. kereskedelmi utánpótló SpaceX-járat megérkezéséig hűtve tárolják.

A NASA által kiadott ismertető szerint az emberi fogyasztás céljából termesztett zöldségek űrprogramja keretében az elmúlt években már 11 kísérletet végeztek az űrhajósok. 2015-ben például vörös kötözősalátával, tavaly pedig a mustáros-csípős ízvilágú salátafélével, mizunával próbálkoztak.

A remények szerint ezek a kísérletek mind abban segítik a NASA-t, hogy az évtized végére „fenntartható felderítést” végezhessen Holdon, majd onnan kiindulva a világűr távolabbi pontjain is. A projekt egyszer majd abban segíthet, hogy űrhajósokat küldhessenek a Marsra és biztonságban haza is hozhassák őket.

Kiemelt kép: Pixabay