Online sajtótájékoztatót tartott V. Naszályi Márta budavári polgármester, amelynek központi témája Bayer Zsolt lakásügye volt. Mint bevezetőjében kiemelte, a korábbi bérlakásszerződések visszásságait nem a nyilvánosság, hanem a jog erejével kívánják rendezni. Nem ismertség szerint haladtak, Bayer Zsolt ügyére most került sor, nem esett kivételes eljárás alá a fideszes médiaszemélyiség.

„Felülvizsgáljuk az összes, gyanús körülmények között született szerződést, amelyet fideszes elődeink kötöttek – mondta a polgármester asszony. – 2020. szeptemberében Bayer Zsolt interjút adott az Azonnali nevű hírportálnak, amelyben lényegében saját maga elismerte, hogy a törvény kijátszásával jutott vári lakáshoz. A jogi szakvélemény nemrég készült el. A szakértők véleménye szerint a kerületet hátrány érte, a lakáscsere színlelt volt, és Bayer Zsolt az interjú alapján ennek tökéletes a tudatában volt.

A kezemben lévő szakvélemény egyértelműen kimondja, hogy Bayer Zsolt és családja ügyét peresítésre javasolja.”

Hozzátette, az összes szerződést megvizsgálják és további pereket indítanak. Míg a Bayer-ügy határozatlan idejű, úgynevezett örökbérleti szerződésről szól, amely a szakvélemény szerint a törvény megkerülésével jött létre, Nagy Gábor Tamás korábbi fideszes polgármester szüleinek bérleti szerződését a hatályos jogszabályok alapján meg kellett hosszabbítani.

V. Naszályi Márta online sajtótájékoztatója

Online sajtótájékoztató Bayer Zsolt és családja lakásügyéről

Közzétette: V. Naszályi Márta polgármester – 2021. január 14., csütörtök

V. Naszályi Márta úgy látja, a helyes eljárás az lenne, ha a helyi rendeletben meghatározott mértékben meg tudnák emelni ebben az esetben is a szülők bérleti díját, azonban a Fidesz által az végén elfogadott kormányrendelet alapján ez nem lehet megtenni.

Az önkormányzatok az év végéig nem emelhetnek adókat, díjakat.

A budavári díjakat az új önkormányzati testület által elfogadott rendeletekkel fogják rendezni, amelyek lényegében készen van, és amint a jogi helyzet a megfelelő lesz, elfogadják őket.

Mint a 24. hu kiderítette: nem egy, hanem két – egymástól mindössze száz méterre lévő – önkormányzati bérlakása van a budai Várnegyed szívében Bayer Zsoltnak és közvetlen családjának. Pilisszentkereszti házukat kétszer is bérleti jogra cserélték, majd rögtön visszavásárolták. Az ügyletek eredményeként két Úri utcai lakás bérleti joga lett az övék, és a Pest megyei ingatlant is megtartották.

Forrás: Wikipedia Commons