Egy bevált londoni gyakorlat, amit már New York is követ. Néhány londoni környéken kialakították az első ún. School Street-eket, vagyis lezárták az utakat a forgalom elől reggel és délután az iskolák környékén, hogy a gyerekeket és főként a szüleiket gyaloglásra és kerékpározásra ösztönözzék.

Egy gyakorlati példán keresztül ez úgy néz ki, hogy egy átlagos hétköznapon délután 3-ig semmilyen változás nem látható az egyik dél-londoni úton. Ám nem sokkal ezután a kijelölt utca fokozatosan elcsendesedik, a szülők elkezdenek megérkezni gyermekeikért az iskolához.

Sokan az út közepén sétálnak, babakocsit tolnak, mások biciklivel közelítenek az épület felé. Az autóforgalom fokozatosan teljesen megszűnik – írja a Járókelők.blog.hu.

Aztán kinyílnak a kapuk. Az iskolából kiözönlenek a gyerekek, aztán motoron, kerékpárral vagy gyalogosan mennek haza a szüleikkel.

A járda és az autóút így már nem két különálló rész, mindenhol közlekednek a gyalogosok. Akad rengeteg olyan szülő is, aki korábban taxit hívott, de most, hogy már nem jöhetnek be az utcába autók, biciklivel mennek a gyerekért.

A Jessop Általános Iskola környékén valósult meg az egyik első School Street projekt, az Egyesült Királyság egyik legújabb kezdeményezése a gyaloglás és a kerékpározás népszerűsítésére mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. A reggeli és délutáni rohanásban a résztvevő iskolák előtti utakon a kihelyezett kamerák és/vagy a felügyelő önkéntesek hathatós együttműködése következtében gyakorlatilag leáll az átmenő forgalom. Az ötlet lényege az, hogy a gyermekeknek és a szülőknek helyet biztosítsanak az iskolába való biztonságos bejutáshoz, ami a Covid-19 idején ez kiemelten fontos cél.

A School Street projekt megelőzte a járványt, először 2017-ben próbálkoztak vele Londonban. Az elmúlt hónapokban ezen projektek száma drámaian megnőtt országszerte. Csak Londonban jóval több mint 400 új School Street lett. 

Borítókép: Carol McDonald, Twitter