Felgyorsítják a kínai űrállomás építésének három következő fázisát. A tervek szerint még tavasszal végeznek a Sencsou űrállomás-modult szállító rakéták fejlesztésével, hogy azután utánpótlást és legénységet is küldjenek az űrbe – írja az Index.hu.

A kínai programban azt vizsgálnák, hogyan hat az űrállomáson töltött hosszabb idő az emberi szervezetre. 2022-es befejezése után a kínai űrállomáshoz csatlakozik majd egy Hubble űrtávcső is. Maga az űrállomás is bővíthető háromról hat modulra. A 7,8 tonnás Sencsou űrhajó starttömege elérheti a 23 tonnát.

Miután a három modulból álló kínai űrállomás első egysége, a Tianhe irányító- és lakómodul pályára állt, csatlakozik hozzá a Tiencsou-2 teherszállító, aminek a Hosszú Menetelés 7 névre keresztelt hordozórakétái jelenleg összeszerelés alatt állnak.

Ezt követi majd a legénységgel is ellátott modul, amit a régebbi generációs rakéta, a Hosszú Menetelés 2F indít. A legénységet már kiválasztották, utoljára 2016-ban járt kínai űrhajós az űrben.

Hogy a két kísérleti modul mikor követi Tianhe-t, pontosan nem közölték, de a bejelentések alapján pár hónapon belül már indulhatnak. A kínai űrállomás várhatóan 2022-ben teljesen elkészül és a Föld felett 340-420 kilométer körül kering majd.

A borítókép illusztráció: Pixabay/Free-Photos