Új parkot kap a XIII. kerület: az Árpád híd közelében lévő Esztergomi út és Párkány utca közötti füves részt rendezi át az önkormányzat növények telepítésével, tereprendezéssel és egy mesterségesen kialakított tóval. Az alpolgármester közzétette a látványterveket a Vizafogó parkról – írja a Portfólió.hu.

Még tavaly tavasszal indított lakossági egyeztetést a XIII. kerületi önkormányzat a Vizafogó park nevet viselő, új közpark kialakításáról. A Váci úttal párhuzamosan, az Agora közvetlen közelében, a Párkány utca és Esztergomi út közrefogásával jelenleg egy zöld füves rész terül el: ennek egy részén, összesen 9300 négyzetméteren indul el hamarosan a tereprendezés.

A mostani állapot. Fotó: Puchner Gábor

A lakossági egyeztetés után a Képviselő-testület a Kerületi Építési Szabályozásban zöldfelületté minősítette át a korábban kihasználatlan területet, mostanra pedig elkészült az új park koncepcióterve is. 

A közel egy hektáros parkban a pihenő, rekreációs funkciók kerülnek előtérbe, de a cél, hogy minél nagyobb zöldfelület maradjon meg. Várhatóan közel 10 ezer darab évelő növényt és 55 fát telepítenek majd, a park központi eleme pedig egy mesterségesen kialakított tó lesz. 

Mesterséges tó.

Az öntözésről, locsolásról több fúrt, talajvízkutas, automata esőérzékelős rendszer fog gondoskodni. Vízáteresztő burkolatokat alkalmaznak az esővíz hasznosítása érdekében, a világítást pedig alacsony energiafogyasztású LED-es világítással valósítják meg. A kivitelezés terveink szerint még idén megkezdődik.

Borítókép: Puchner Gábor