A napokig tartó havazás után lassanként kezd helyreállni a közlekedés Madridban.  José Luis Ábalos közlekedési miniszter vasárnapi bejelentése szerint másfél napos teljes leállást követően elsőként a vasúti forgalom indul újra, de egyelőre csak néhány járattal – írja az MTI.

Az Adolfo Suárez Madrid-Barajas nemzetközi repülőtér megnyitására is készül az üzemeltető AENA vállalt, amely Twitter-oldalán közölte: két leszállópályát megtisztítottak, és felvették a kapcsolatot a légitársaságokkal a reptéren található gépek elindításáról. A négyből azonban csak az egyik terminált helyezik üzembe.  A rendkívüli hóhelyzet miatt péntek este lezárt repülőtéren több száz utas rekedt a hétvégére. Amellett, hogy nem tudják, mikor utazhatnak, aggódnak azért is, hogy a célországban elfogadják-e még a várakozás miatt 72 óránál régebbi PCR-teszteket.

A havazás megszűnése után olvadás kezdődött, de a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint erőteljes lehűlés, mínusz 10 fok alatti hőmérséklet várható a következő napokban.

https://www.facebook.com/photo?fbid=3713054315441147&set=pcb.3713060175440561

Madridban több, mint félméternyi hó esett, az ítéletidő halálos áldozatokat is követelt. Több egészségügyi dolgozónak gyalog kell megközelítenie munkahelyét, sokaknak ez többórás gyaloglást jelent – írta korábban a 444.hu a Guardian cikkére hivatkozva.

A lapnak megszólaló Raúl Alcojor például 14 kilométert gyalogolt, hogy beérjen a kórházba, ahol dolgozik.

Azt mondta, a lelkiismerete nem engedte, hogy otthon maradjon, úgy érezte, le kell váltania azokat a kollégáit, akik már több mint 24 órája dolgoznak. Két és fél órán át gyalogolt a hóban, ami több helyen negyven centiméter mély volt.

https://www.facebook.com/photo?fbid=3713067155439863&set=pcb.3713060175440561

A madridi egészségügyi dolgozók a koronavírus-járvány miatt eddig is rengeteget dolgoztak – Spanyolországban a legtöbb megbetegedést a fővárosban regisztrálták –, most azonban az eddigi műszakjaikat többen kénytelenek voltak megduplázni de akár megtriplázni is, hogy azok helyett dolgozzanak, akik a hó miatt nem tudtak bejutni a kórházba. Van olyan kórház, ahol a tornatermet ideiglenesen hálóteremmé alakították át azon dolgozók számára, akik pedig hazajutni nem tudtak az extrém időjárás miatt.

Borítókép: Roadster