Többszöri halasztás után Lengyelországban az év elejétől érvénybe lépett a cukoradó, ami kísértetiesen hasonlít a magyarországi népegészségügyi termékadóra. Az intézkedés brutális áremelkedést okozott – írja a Napi.hu.

Késéssel lépett életbe Lengyelországban a cukoradó, Andrzej Duda államfő 2020. augusztus 25-én írta alá a 2020 február 14-én elfogadott törvényt, ám csak 2021 januárjától kell fizetni a közterhet.

Az új adó azokat a vállalatokat érinti, amelyek olyan terméket adnak el, amely cukrot tartalmaz.

A törvény indokkása szerint azért van szükség a fogyasztói árat növelő adóra, hogy a fogyasztókat az egészséges áruk vásárlása irányába tereljék. Az adót a kis méretű, 1-3 deciliteres szeszes italok és az édesített üdítőitalok után kell majd fizetni. Egy liter édesített üdítőital után 0,5 zlotyt (40 forint), plusz további 0,1 zlotyt kell fizetni, ha koffeint is tartalmaz. Öt gramm/100 milliliter felett minden további egy gramm cukorért öt groszy az adó.

A Lengyel Élelmiszer Gyártók Szövetsége kimutatta, hogy az új adó bevezetése nem csupán az árak emelkedéséhez vezet, hanem az egész értékesítési lánc képviselőire hatással lesz.

Szerintük dacára annak, hogy kérték, nem sikerült jobb belátásra bírni a kormányt az adóval kapcsolatban, ami az italok árának 40 százalékos emelkedéséhez vezethet Lengyelországban.

Borítókép: Pixabay/ Humusak