Mindenképpen figyelemre méltó adat, hogy az új koronavírus-fertőzöttek száma majdnem 20 százalékkal nőtt ezen héten az előző héthez képest. Ehhez érdemes ugyanakkor azt is tudni, hogy sokkal több tesztet is végeztek, bár azt nem tudni, hogy pontosan mennyit – írja heti összefoglalójában a 444.hu.

Szerdán történt meg ugyanis újra az a bravúr, hogy az operatív törzs reggel több új fertőzöttet, jelentett, mint ahány vizsgálatot összesen elvégeztek. Néhány órával később frissítették a statisztikát., megnövelve a tesztek számát. Az utóbb hozzáírt 20 744 vizsgálat hajszálpontosan annyi, amennyien részt vettek a hétvégi, óvodai és iskolai dolgozók számára kiírt tesztelésen is. Csakhogy ezt a 20 744 tesztet hétfőn már hozzáadták a statisztikához, külön be is számoltak róla.

Mindenesetre ezen a héten – meglehetősen kaotikusan – 148 ezer tesztet jelentettek összesen, szemben a múlt heti nagyon alacsony 81 ezerrel. Vagyis elvileg majdnem 80 százalékkal több teszttel 20 százalékkal több új fertőzöttet találtak. 

Ez így nem tűnik annyira aggasztó adatnak, az összes teszten belül a pozitívak aránya is jelentősen csökkent. De a karácsonyt és a szilvesztert is magába foglaló hetekkel az akkori kevés teszt miatt nehéz bármit kezdeni. Hogy a karácsonyi bevásárlások, találkozások és a szilveszteri bulik felpörgették-e a járványt, az a következő 1-2 hétben derül ki. 

Borítókép: Pixabay