Jó ideje már, hogy időről időre felreppen a pletyka az Európai Unió digitális pénzének megérkeztéről, de a digitális valuták piacán annyi az álhír, a piramisjáték és a csalás, hogy ember legyen a talpán, aki komolyan mer venni egy friss hírt. Az Európai Központi Bank mindenesetre október elején bejelentette, hogy féléves kísérletbe kezd a digitális euró bevezetésével kapcsolatban – írja a Rakéta.hu.

Az Unió régóta szeretne olyan önálló digitális pénzügyi eszközt, mint a Bitcoin vagy Ethereum, vagy a Facebook Librája. A digitális euró célja nem az lenne, hogy leváltsák a létező pénzt, hanem az, hogy legyen az Uniónak is virtuális pénze, amihez bárki hozzáférhet és a biztonsági kockázatok szintje is megfelelő.

A virtuális pénz még meglehetősen új eszköznek számít, és nem lehet pontosan kiszámítani, hogy a bevezetése milyen hatással lehet a bankszektorra, ami az az egész gazdaságra nézve hordoz magában kockázatot. 

Ha a kibocsátás valóban összejönne, a bankok és pénzügyi intézmények jelenlegi monopolhelyzete meginoghat. Az EKB szembenézhet majd azzal a kritikával, hogy az emberek már nem a jelenlegi pénzintézetek szolgáltatásait használják, hiszen ezek a szolgáltatások pénzbe kerülnek.

A digitális euró jelenleg megfontolás alatt álló tervei szerint a tranzakciók banki közvetítés nélkül zajlanának, a tranzakció ellenértéke azonnal az eladóhoz kerülne.

Borítókép: Pixabay/image4you