Milliárdos szeleteket kanyarított le a két ünnep között a kormány az egészségügyi fejlesztésekre szánt pénzekből, a kárvallottak rendre ellenzéki vezetésű fővárosi kerületek. Óbuda-Békásmegyeren a rendelőintézetekre szánt pénzt kurtították meg, elmaradt egy szakrendelő megépítése a Frankel Leó úton, Rákospalotán pedig a pszichiátriai ellátás támogatását vonták vissza.

Írásbeli kérdéssel fordult Szabó Tímea Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez és Varga Mihályhoz pénzügyminiszterhez, a politikus arra vár választ, miért vett el 3,3 milliárd forintot a kormány abból a pénzből, amiből a harmadik kerületi Vörösvári úti és a békásmegyeri Csobánka téri rendelőintézeteket fejlesztették volna.

A kormány a járvány közepén elvette az egészségügyre szánt fejlesztési támogatást Óbudától! Azonnali válaszokat várok…

Közzétette: Szabó Tímea – 2021. január 7., csütörtök

A Párbeszéd Magyarországért a magyarázat mellett a támogatás visszaadását is kérte – derült ki a párt társelnökének Facebook-oldalán közzétett bejegyzésből. Ebben különösen azt sérelmezte, hogy mindezt indoklás nélkül, a járvány közepén tette a kormány december 28-án. Emlékeztetett arra is, hogy Orbán Viktor az év végén 800 milliárd forintot osztott szét, a többi között 43 milliárdot sportberuházásokra, 59 milliárdot a Bethlen Gábor Alapnak, 21 milliárdot az egyházaknak és 2,2 milliárdot a csíkszeredai labdarúgó szakosztálynak is.

Megjegyezte, Varga Mihály egyéni országgyűlési képviselője az elvonással sújtott kerületnek.

A miniszterelnök-helyettes körzetében egy másik nagy egészségügyi beruházás is elvérzett. A kormány 2017-ben novemberben nagyszabású tízéves fejlesztési tervet vízionált, ezt tartalmazta a II. kerület Frankel Leó út 80-82. szám alatti szakrendelő megépítését. A projekthez az önkormányzat az egymilliárdot érő telekkel járult hozzá, a kormány pedig a kerület történetének legjelentősebb egészségügyi beruházásának nevezte a vissza nem térítendő kormánytámogatást.

https://www.aeek.hu/-/ebp-uj-szakrendelot-kap-a-ii-kerulet

2017-ben az előző vezetés döntött a beruházásról, személyesen Varga Mihály jelentett be, hogy megvan a pénz, elindulhat a tervezés. Választások előtt voltunk, nagyot kellett mondani, mondtak is. Az önkormányzati voksolás előtt három nappal 2019-ben pedig Láng Zsolttal, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetőjével együtt kampányolva azt mondták, ha drágább lesz a beruházás, arra is lesz pénz. Akkor már 13 milliárdot ígértek” – mondta a párbeszédes Kovács Márton, a II. kerület alpolgármestere a Very Important Planetnek.

A mintegy 7500 négyzetméteresre tervezett szakrendelőnek helyet adó önkormányzati tulajdonú telek jelenleg üresen áll.

Hozzátette, eseti jelleggel előfordult, hogy parkolóként üzemeltette az önkormányzat, egyelőre nem tudják mi lesz a sorsa.

A XV. kerület is több száz millió forint egészségügyi fejlesztési pénztől esett el 2020 utolsó napján.

Kérem, egy megosztással adják tovább ezt a híremet!———————————————————–A…

Közzétette: Cserdiné Németh Angéla – 2021. január 6., szerda

„Megdöbbenve láttuk a december 31-ei kormányrendeletek között a Lelki Egészségközpont tervezett támogatásának teljes visszavonását. Itt egy lepusztult volt orosz kórházról van szó, ahol nagyon is elkelt volna a fejlesztés, valami hasznos épült volna” – mondta honlapunknak Deschelák Károly, a Párbeszéd XV. kerületi önkormányzati képviselője.

A kerület még 2018-ban nyert 380 millió forintot ugyancsak az Egészséges Budapest Program pályázatán.

Ebből az összegből a volt Észak-Pesti Kórház területén jelenleg is szakorvosi rendelőknek helyt adó épületben akarták kialakítani a pszichiátriai ellátás fejlesztését.

Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát a megvonások okairól. Amint válaszolnak kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

Borítókép: Észak-Pesti Kórház