A főszervezőktől kapott hírek szerint már 470 ezer európai állampolgár támogatta aláírásával a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezést – számolt be róla honlapján a Magyar Természetvédők Szövetsége.

Hazánkban a kampányt koordináló MTVSZ mellett a Karátson Gábor Kör valamint a Magyar Permakultúra Egyesület is aktívan támogatja már ezt a kezdeményezést. Várjuk további támogató civil szervezetek csatlakozását! Írd alá Te is a petíciót!

Az Európai Bizottság decemberben úgy döntött, hogy a koronavírus járvány miatt további három hónappal meghosszabbítja a még folyamatban levő európai polgári kezdeményezések határidejét, így még közel fél év van arra, hogy június 30-i összegyűjtsük az egymillió aláírást.

A szövetség közölte, a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, az Európai Unió támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek. Ezért szorgalmazzák, hogy az Európai Bizottság javasolja a tagországoknak és az Európai Parlamentnek a következőket:

1. A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, legkésőbb 2035-ig. A folyamatot a legmérgezőbbek betiltásával kell kezdeni: a cél e peszticidek használatának legalább 80%-os csökkentése 2030-ig.

2. A biológiai sokféleség helyreállítása. Külön hangsúlyt fektetünk a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyek helyreállítására. A mezőgazdaság és a biológiai sokféleség nem zárják ki egymást, sőt egymást erősíteni képesek.

3. A mezőgazdasági termelők támogatása a beporzóbarát gazdálkodásra való átállásban. Ennek az elkerülhetetlen átállásnak – a kisgazdaságokra alapuló, diverzifikált és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezése által – támogatnia kell a termelőket.

Borítókép: mézelő méhek. Fotó: Pixabay/PollyDo