A koronavírus-járvány fellángolásának következtében érezhetően veszített lendületéből az Egyesült Államok gazdasága decemberben az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport felmérésének tanúsága szerint – írja a Privábankár.hu.

A szerdán közzétett végleges adatok szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 55,3 pontra süllyedt a novemberi 58,6 pontról, amely 68 havi, öt és fél éves csúcsot jelentett. A kompozit BMI decemberi végleges értéke elmarad az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 55,7 ponttól. A szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe 54,8 pontra esett decemberben az ugyancsak öt és fél éves csúcsot jelentő 58,4 pontról. A decemberi végleges adat jóval gyengébb az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 55,3 pontos értéknél.

A vírussal fertőzöttek számának emelkedése növekvő kockázatot jelent a gazdaságra a következő hetekben, és a remények jórészt az újabb válság megakadályozását célzó gazdaságösztönző intézkedésekből táplálkoznak. A járvány erősödése miatt decemberben sokkal lassabb ütemben nőttek a megrendelések, a termelés és a foglalkoztatottság.

Borítókép: Pixabay/Ronile