Újabb hazai kezdeményezés indult az egyszer használatos műanyagok ellen. A vendéglátóhelyek fenntarthatóságáért küzdő Felelős Gasztrohős Alapítvány az elviteles ételes dobozok leváltására keres környezetbarát alternatívát. A tesztüzemmódban működő Rakun Dobozközösséghez eddig 14 fővárosi vendéglátóhely csatlakozott.

Tonnaszámra úszik a műanyaghulladék az óceánokban, az önkéntes környezetvédőkből álló Ocean Conservancy összesítései alapján a cigarettacsikkek után a leggyakrabban talált hulladék az élelmiszer csomagolás. Ezen belül is tetemes az éttermi elviteles dobozok mennyisége. Számos egyutas műanyag kiváltására született már alternatíva, csomagolásmentes boltokban lehet vásárolni, beszerezhetőek a tartós evőeszközök, egyre több kávézóban lehet kérni betétdíjas poharat.

Nem jó szempont az olcsóság

Az elviteles dobozok kiváltására viszont leginkább a saját tárolóeszköz a megoldás, amit nem minden esetben fogadnak el az éttermek.

A koronavírus-járvány miatt egyre többen álltak át kiszállításra és az elvitelre, ami az egyszer használatos csomagolóanyagok, köztük a polisztirol és polipropilén dobozok forgalmának növekedését eredményezte.

Leves. Fotó: Rakun Dobozközösség

„Alapítványunk környezetvédelmi tanácsadásával foglalkozik, mivel mi adjuk ki a fenntartható vendéglátóhely-minősítést, pontosan látjuk, mennyi műanyaghulladék keletkezik az éttermi rendelés során, illetve elvitelkor. Egyre többen keresik a műanyagok alternatíváját, ilyen például a cukornádból készült csomagolóanyagok, de erről is tudni kell, hogy hasonlóan egyszer használatosak. Ha ha nem dolgozzák fel az ipari komposztálókban, akkor ugyanúgy a szemétként végzik”– mondta a Very Important Planetenek Szabó Eszter, a Rakun Dobozközösség kommunikációs vezetője.

Karcállóbb a műanyagnál a fém

A Rakun olyan megoldást keresett a problémára, ami higiénikusabb a saját doboznál.

Első körben többször használatos polipropilén-műanyag dobozt teszteltek. Ennek a karcállósága nem volt megfelelő, de a 200 forintos betétdíj sem volt eléggé motiváló ahhoz, hogy a vásárlók rászokjanak.

A tapasztalatok alapján egy tartósabb, rozsdamentes acéldoboz mellett döntöttek, ami a Wessling Labor vizsgálata szerint semmilyen káros anyagot nem bocsát ki, a hozzá tartozó műanyag tető pedig cseppmentesen zár.

Cseppmentes zár. Fotó: Rakun Dobozközösség

„Egy applikáción keresztül lehet fizetni, a körforgásos rendszer lényege az, hogy nincs saját dobozod, ezeket a vendéglátóhelyen cserélik és mossák megfelelő technológiával. Ha valaki nem akarja tovább használni, az egyszerűen leadja. A dobozokat mi adjuk bérbe a vendéglátósoknak, így megoszlik a költség. Akkor érdemes bérelni, ha minél többször ki van használva” – tette hozzá a szakember.

A becslések szerint a dobozt ezerszer is fel lehet használni, a vásárló egy telefonos alkalmazáson keresztül egy hónapra tud előfizetni, ami erre az időszakra korlátlan felhasználást jelent. A jogosultságot QR kód segítségével tudják ellenőrizni az étteremben, saját futáros házhoz szállítás esetén pedig a helyszínen.

A kiszállítás nagy falat

„Ha visszaáll a normális élet, akkor többen járnak majd dolgozni. Mi elsősorban az irodai dolgozókra építünk, hiszen ők azok, akik a munkanap során nem mindig visznek magukkal ebédet. Később le akarjuk fedni a házhoz szállítást, de ha egy vendéglátóhelynek nincs erre saját rendszere, akkor ez nem kivitelezhető. A nagy szállítócégek ugyanis nem ugyanoda mennek vissza, ahonnan elindultak, a dobozközösség ebben az esetben csak akkor működne, ha az összes érintett étterem be lenne csatolva. De ez még nagy falat” – mondta Szabó Eszter.

Ebédidő. Fotó: Rakun Dobozközösség

A vendéglátóhelyek többsége már most is felszámolja a csomagolás árát, az Európai Parlament és a Tanács egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentére vonatkozó irányelve alapján ez hamarosan kötelezővé is válik. Az áthárított ár most 50-290 forint között mozog, ami azt jelenti, hogy havi többszöri elvitel esetén bőven megéri előfizetni a dobozközösségre.

Borítókép: Rakun Dobozközösség