Az oroszországi mezőgazdaság kihívásai olykor jelentős világpolitikai változásokat okoztak az elmúlt évtizedben. Egy különösen sanyarú szezon például szerepet játszott a közelmúlt egyik legjelentősebb politikai mozgalmának, az Arab tavasznak a kitörésében. Az Oroszország elleni mezőgazdasági szankciók és a melegedő éghajlat pedig közelebb hozta egy évszázados álom megvalósulását, az orosz Távol-Kelet benépesülését, amellyel a 21. században ismét szuperhatalmi státuszba kerülhet Oroszország – írja a G7.hu.

Az orosz mezőgazdaság átalakulása a 2010-es évek közepén gyorsult fel. Miután a maláj utasszállító repülő lelövése miatt az USA és az EU gazdasági szankciókat vezetett be Oroszország ellen 2014-ben, válaszként Oroszország is korlátozta az EU-ból származó importot. Ez elsőre kockázatos lépésnek tűnt, mivel a belső fogyasztást így saját erőből kellett biztosítani.

A termelés elkezdett felpörögni, és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2015-ben már arról beszélt, hogy Oroszország hamarosan az “egészséges” élelmiszerek elsőszámú termelője lesz a világon, amellyel a jobbára GMO-mentes orosz alapanyagokra utalt. Azóta az orosz búzaexport a duplájára nőtt, Oroszország a világ legnagyobb exportőre lett az USA és az EU megelőzésével, 25 százalékos globális részesedéssel.

A New York Times arról írt, hogy az orosz mezőgazdaság felfutása a politikai irányváltás mellett a klímaváltozásra vezethető vissza.

Az Északi-sarkvidék környéke – beleértve Szibéria északi részét – kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világ többi része, és a változó éghajlat egyre nagyobb lehetőséget teremt az élelmiszer termelésre, illetve egyre látványosabban alakítja át Oroszország ázsiai részét.

Az orosz Távol-Kelet döntő többségét – a kínai és a mongol határ közeli területeket leszámítva – évszázadokon át lehetetlen volt megművelni. A klímaváltozás hatására azonban egyre nagyobb területek fordulnak termővé. Egyre korábban jön a tavaszi olvadás, miközben több eső esik. Erdőket, mocsarakat és füves pusztákat alakítanak mezőgazdasági területekké, amelyeken szóját, búzát vagy kukoricát termesztenek.

Borítókép: Pixabay/stafichukanatoly