Az Nemzeti Népegészségügyi Központ közzétette a lakosság tömeges oltásának tervezetét. Azokat a TAJ-számmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat oltják be, akiknél az elmúlt hat hónapban nem igazolódott a koronavírussal való fertőzés, tehát aki tavasszal esett át a fertőzésen, oltható.

Az NNK javaslata, hogy 

  • első körben az egészségügyi dolgozókat oltsák be, az egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személyeket, a gyógyszerészeket és a gyógyszertári asszisztenseket. Szintén első körben oltanák az “egészségügyben dolgozókat”, vagyis a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személyeket, az adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állományt és takarító személyzetet.
  • Az oltásra a második körben jogosultak a szociális ellátásban résztvevő dolgozók és a szociális ellátásban részesülő személyek, az ő oltásukat a szociális intézményben kell megszervezni, és nem kell regisztrálniuk a vakcinainfo.gov.hu oldalon.
  • A harmadik körben a kockázati csoportba tartozó 60 évnél idősebbek következnek, itt egyéb kritériumot nem sorolnak fel, csak azt tisztázzák, hogy a vakcinainfó oldalon lehet online regisztrálni, illetve nyugdíjasoknak levélben, de az oltás nem a regisztráció sorrendjében történik, hanem az oltási terv szerint.
  • Őket követik a rendvédelmi dolgozók, illetve a közigazgatási szervek azon dolgozói, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal.
  • Az ötödik kategóriába sorolják azokat a 18-59 éveseket, akiknek valamilyen alapbetegsége van.
  • A hatodik kategóriába a “kritikus infrastruktúrában dolgozókat” sorolják.
  • Végül a hetedik kategóriába sorolják azokat a 18-59 éveseket, akik az előbbi csoportokba nem tartoznak.

Borítókép: Pixabay/HeungSoon