A családiház építésére vágyóknak meg kell barátkozniuk a gondolattal: üres építési telket már csak aranyáron vehetnek, ha az jó adottságú lokációban van. Országosan átlag 10-15, Budapesten 23 millió forintba kerül egy 250-400-as telek, ami egyáltalán nem nagy méret. Egy 100 négyzetméteres, átlagosan felszerelt és nem kiemelkedő minőségű anyagokból épített ház erre legalább 35-45 millió forint – írja az Mfor.hu.

Országszerte visszaesett az értékesített építési telkek száma, a kereslet csökkenése azonban nem járt áreséssel, sőt: az Otthon Centrum elemzése szerint emelkedtek az árak, átlagosan már 23 millióba kerül egy telek Magyarországon.

A legdrágább Budapesten a XII. kerület, ahol a telekpiacon csak százmillió feletti tranzakciókat kötöttek 2019 harmadik negyedévében.

A teljes évről még nincsenek végleges adatok, a harmadik negyedévben időarányosan majdnem tíz százalékkal kevesebb építési telket adtak el az OC közreműködésével, mint egy évvel korábban: a tranzakciószám mellett az átlagár is változott, amíg 2019-ben a telkek átlagára 15 millió, az átlagos négyzetméterár pedig 15 ezer forint volt, addig idén szeptemberre a telkek középértéke 23 millió forintra nőtt, míg az átlagos négyzetméterár kevéssel 16 ezer forint fölé kúszott.

Borítókép: Pixabay/image4you