Az Egyesült Államok és az Európai Unió a koronavírus terjedését feltáró Csang Csan vuhani blogger szabadon engedését követeli, miután négy évre elítélték Kínában.

Mint külföldi források alapján az Index írja: a gyorsan lebonyolított tárgylására külföldi megfigyelőket be sem engedtek nyugati vélemények szerint.

A 37 éves jogász, Csang Csant már májusban letartóztatták, miután a koronavírus megjelenését követően a járvány első gócpontjaként számon tartott közép-kínai Vuhanba utazott. A drákói korlátozások mellett újságírók előállítását is dokumentálta, majd a felvételeket hazai és nemzetközi közösségi oldalakon osztotta meg.

A kínai hatóságok szerint megszegte a járvány megfékezése, a pánik elkerülése érdekében hozott rendkívüli jogszabályokat.

Csang ügyvédje szerint a blogger nagyon rossz fizikai és mentális állapotban van, részben a fogva tartás során kezdett éhségsztrájk miatt. Az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője, Peter Stano úgy látja, Csangot vélhetően megkínozták a fogságban a kínai hatóságok. 

Kiemelt kép: Pixabay/MiroslavaChrienova