A koronavírus-válság a történelemben mindeddig példátlan módon sokkolta a gazdaságot.Ez nem a gazdasági ciklusokkal összefüggő összeomlás volt, hanem a járvány terjedését megakadályozó intézkedések közvetlen hatására álltak le teljes szektorok, elindítva a globális recessziót – írja az Index.hu.

 A vírus első hullámában a vendéglátó és rendezvényipar, a turizmus és a kereskedelem gyakorlatilag teljesen leállt és az ellátóláncok is megakadtak. Ez egyszerre okozott keresleti és kínálati sokkot. A második hullámban már helyreállt a gyártás és kereskedelem, így az ehhez kapcsolódó ágazatok kevésbé szenvedték meg ezt az időszakot. Ugyanakkor más területek, különösen a turizmus és vendéglátás további hatalmas veszteségeket szenvedtek. Az összeomlás a világ nagy részén súlyosabb volt, mint a 2008-2009-es világválságban.

Egyes országok gazdaságait különböző mértékben viselte meg a válság: a mélypontot jelentő második negyedévben Kína GDP-je 6,8 százalékkal csökkent, míg az USA 31,4 százalékkal, az eurózóna 11,4 százalékkal esett vissza, Magyarország esetében a zsugorodás 13,6 százalékos volt.

Általános meglepetésre az áprilisi mélypontok után nagyon gyorsan visszatért a kockázati étvágy a piacokra és egyes tőzsdeindexek hamarosan új történelmi csúcsra értek.

A jelenség elsődleges oka, hogy a világ vezető jegybankjai azonnali és határozott fellépést tanúsítottak. Kamatvágásokkal és soha nem látott mértékű pénznyomtatással válaszoltak a válság kihívásaira. Eközben a kormányok is igyekeztek enyhíteni a gazdasági károkat, és a költségvetési hiányok drasztikus megugrásának árán hatalmas költekezésbe kezdtek. Az Egyesült Államokban a 2020-as évre várható hiány elérheti a GDP 20 százalékát, de még a költségvetési fegyelméről híres Németország is euró százmilliárdokkal segítette meg a bajba került ágazatokat, és a teljes eurózóna szintjén is reális lehet a 10 százalék feletti költségvetési hiány.

A vírus második hulláma már nem hagyott tartós nyomot az árfolyamokon, így ősszel a vakcina-hírekre reagáló újabb rekordmagasságokat mutattak. A kezdeti általános eladói nyomást követően a piac egyértelmű megkülönböztetést tett földrajzi és szektorális viszonylatban is a vállalatok között.

Borítókép: Pixabay/derneuemann