Több és jobb minőségű tejet várnak a Szent István Egyetem szakemberei a 2021-ben induló automatizált istállótól. A zöldmezős beruházásnak köszönhetően komfortosan érezhetik magukat az intézmény szarvasmarhái, a fejést és a takarmányozást ugyanis robotok végzik majd.

Jövő őszre készülhet el a Szent István Egyetem Kaposvári Campusához tartozó tangazdaságában a precíziós tejtermelő laboratórium. A modern technológiától a szakemberek mennyiségi és minőségi ugrást várnak a tejtermelésben.

Az automatizált istállóban a tehenek vízágyas matracokon pihenhetnek majd, az állatok fejését, a takarmányozást és a trágya eltávolítását is robotok végzik.

A hagyományos tartási rendszerekkel ellentétben a laboratóriumban az állatok saját bioritmusuknak megfelelően elégíthetik ki biológiai igényeiket, genetikai képességük maximális kihasználtsága mellett.

A takarmány automatikus mozgatása. Fotó: SZIE

Stresszmentes környezet

„Az állatok akkor termelnek tejet, ha relaxálhatnak, így az állattartónak az az érdeke, hogy a tehén minél többet pihenjen, hiszen ekkor jelent a profitot a gazdaságnak. A napi bioritmusukat zavaró tényezők stresszt okoznak, ilyen  az idegen személy jelenléte, az erősebb hanghatás, vagy olyan munkaszervezési változás, ami eltér a megszokott napirendtől. Ez lehet állatorvosi kezelés, de vérvétel is” – mondta Húth Balázs, a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Intézeti Tanszékének vezetője.

Fejés a fejőrobotban. Fotó: SZIE

Tehénre szabott menü

Az automatizált klímatechnológiával ellátott helyiségben 64 férőhelyet biztosítanak az állatoknak, a tehenek kényelmét a legkorszerűbb tartástechnológiai megoldások szolgálják majd. A már jelenleg is működő teljesítményvizsgáló objektumokban egyedi fogyasztást, takarmányhasznosítást, és teljesítményre vonatkozó méréseket is tudnak majd végezni.

„A robotokban optikai elven működő tejmérők vannak, a rendszer azokat a fizikai és mikrobiológiai paramétereket is méri, amelyek a tej minőségét és a tőgy egészségi állapotát jellemzik.

A mennyiség elsődleges szempont, de a szomatikus sejtszám már élelmiszer-biztonsági kérdés.

A hőmérséklet azonnal jelezheti, ha a tehén lázas, a benne található vér pedig sérülésre vagy betegségre utalhat” – tette hozzá a szakember.

Fejőrobotok az istállóban. Fotó: SZIE

A veszteség minimalizálása

A zöldmezős beruházás során új épületet alakítanak ki, ahová a teheneket át kell majd szoktatni. Az állatok önállóan mennek a fejőrobotokhoz amikor úgy érzik, hogy szükségük van rá. A gép emberi beavatkozás nélkül végzi el a tőgy előkészítését, a fejést és a fertőtlenítést is. Egy robot 60-80 állatot képes ellátni, igazodva az állat biológiai ritmusához.

„Célunk, hogy a lakosságot, illetve az emberiséget minél jobb minőségű élelmiszerrel lássuk el. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a sokszor hibafaktornak számító humán befolyást a minimálisra csökkentjük, és az egyes munkafolyamatokat automatizáljuk. Ezáltal precíziós jelleggel be tudunk avatkozni egy-egy termelési fázisba, melynek segítségével elkerülhető gyógyszeres kezelés vagy éppen az elhullásból származó veszteség. Ha kevesebb gyógyszert, antibiotikumot alkalmazunk a termelés során, a fogyasztók egészségesebb termékekhez juthatnak, így ezek a precíziós technológiák élelmiszer-biztonsági szempontokat is szolgálnak”mondta a tanszékvezető.

A borítókép illusztráció. Fotó: Couleur/Pixabay