Több millió amerikai állampolgárnak átmenetileg felfüggesztették a munkanélküli segélyét, miután Donald Trump nem írta alá a járvány hatásait enyhíteni igyekvő gazdaságélénkítő csomagot – írja a 444.hu a BBC-re hivatkozva. A csomagról szóló törvényt szombatig kellett volna aláírnia az elnöknek, aki azonban már jelezte, hogy nem lesz erre hajlandó, mivel kevésnek találja, hogy az évi 75 ezer dollárnál kevesebbet kereső amerikaiak csak 600 dolláros egyszeri támogatást kapnak, és 2000 dollárt szeretne.

Így viszont a 900 milliárd dolláros csomag egésze elakadt, és ez érintette a munkanélküli segélyeket, illetve a kilakoltatások felfüggesztésének átmeneti rendelkezését is. A Demokrata Párt képviselői amúgy benne is lennének a 2000 dolláros egyszeri juttatásban, de a Kongresszus republikánus képviselői hallani sem akartak erről. 

A koronavírus hatásait enyhítő gazdasági csomagot az 1400 milliárd dolláros szövetségi költségvetéssel együtt fogadták el. Most az lehet a cél, hogy a képviselők legalább ezt átvigyék keddig valahogy a törvényhozáson, hogy ne jöjjön részleges kormányzati leállás az országban. 

Trump korábban Twitteren közölte, hogy azért nem írta alá a törvényt, mert ő 2000, és nem 600 dollárt kíván adni a nagyszerű amerikaiaknak. A döntése azért okozott sokaknak meglepetést, mert Trump meglehetősen távol maradt a csomagról való egyeztetésektől, hiába zajlottak már hónapok óta a munkák, nem kommentálta azokat, és pénzügyminisztere, Steven Mnuchin korábban a 600 dolláros egyszeri támogatás mellett foglalt állást. 

Borítókép: Flickr.com/Official White House Photo by Tia Dufiou