Az amerikai kongresszus megállapodott vasárnap a koronavírus-válság ellensúlyozására hivatott gazdaságösztönző csomagban, és még egy nappal meghosszabbította a kormányzati intézmények finanszírozását, hogy hétfőn szavazhasson a csomagról – írja az MTI.

A 900 milliárd dolláros ösztönzőcsomag a második a járványban, és egyúttal a második legnagyobb az Egyesült Államok történetében.

Az elsőt, amely 2300 milliárd dollár értékű volt, márciusban hagyták jóvá, de egyrészt ez a keret néhány héten belül elfogyott volna, másrészt sok szektor alkalmazottai kimaradtak belőle, amit a mostaniban igyekeztek pótolni.

A megállapodás alapján 600 dollárig közvetlen támogatás jár minden felnőttnek és gyereknek, a kis cégek 284 milliárd dolláros hiteltámogatással kapnak, 15 milliárd dollár a moziknak és különböző kulturális intézményeknek. A munkanélküli-segélyt heti 300 dollárral emelik, 25 milliárd dollár jut a bérleti költségek támogatására, a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása, és 82 milliárdot kapnak az oktatási szolgáltatók. A csomag támogatja még a gyermekgondozást, a vakcinák tesztelését, valamint adókedvezményt kapnak a fizetett betegszabadságot támogató munkáltatók.

A demokrata és a republikánus törvényhozók egymásnak feszülése az ügyben hónapokig tartott, miután a demokraták egy nagyobb összegű csomag elfogadását szorgalmazták, amely lehetőséget biztosított volna a tagállamok és helyi önkormányzatok segélyezésére, míg a republikánusok egy olyan lefaragott csomag elfogadását erőltették, amely a járvány miatt keletkezett adósságok ügyében biztosított volna felelősségvédelmet a vállalkozásoknak. A pártok úgy tudtak megállapodni, hogy kihagyták a csomagból ezt a két elemet.

Borítókép: Pixabay/Dieterich01