Karácsony előtt előkerülnek kedvenc ünnepi ételeink receptjei. Azonban csak igazán jó alapanyagokkal főzhetünk tápláló és ízletes ünnepi menüt. Mi kerüljön a terített karácsonyi asztalra, ha egészséges élelmiszerekre és finom ízekre vágyunk?

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) csaknem egy évtizede foglalkozik a hazai fenntartható mezőgazdaság kutatásával, vizsgálati hálózatába az ország minden részéről és határon túlról is csatlakoznak magyar biogazdákA kutatás-fejlesztés során megismert partnereik a termőföld, a természet és a földművelés szeretetével gazdálkodnak. Hétrészes sorozatuk arról szól, miért választották hivatásuknak az ökológiai gazdálkodást.

Mint a filmből kiderül, szerintük a bioélelmiszerek értékesebbek, mert előállításukhoz nem használnak kémiai növényvédő szereket és műtrágyákat, feldolgozásuk kíméletes, az adalék- és segédanyagok használata pedig korlátozott. Több átfogó kutatás is kimutatta, hogy a bio alapanyagokban több a mikroelem, a vitamin és az antioxidáns. Azt azonban kevesen tudják, hogy a magasabb beltartalmi értéket az ökogazdálkodás úgy éri el, hogy az értékes tápanyagokat rendszeresen, például szerves trágyákkal és pillangós növényekkel visszatáplálja a talajba.

Fiatal csoroszlya


A Vértes lábánál gazdálkodó  Csoroszlya Farmon a terület negyedén bíborherét vetnek, ami tápanyagforrás a talajnak, miközben a méhek mézgyűjtőhelye. A farmon elsősorban biogabonát termesztenek, de burgonyabeszállítói a budapesti csúcsgasztronómiának is.

Szerintük az ökológiai gazdálkodás és a biotermékek fogyasztása nemcsak az emberi egészség szempontjából fontos, hanem aktív környezetvédelmi tevékenységnek is tekinthető.

Hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez, fokozza a talaj termékenységét, valamint takarékosan bánik a nem megújuló erőforrásokkal. A biológiai sokféleség pedig mára szinte elsőszámú meghatározójává vált földi jólétünknek.

Erre Sir David Attenborough, a közelmúltban megjelent, Egy élet a bolygónkon című filmjében, és Jane Goodall  az idei Biofach Nemzetközi Bio-Élelmiszer és Bio-Áru Szakkiállítás megnyitóján – nagy hangsúllyal hívták fel a figyelmet.

„A bölcsesség itthon is megtalálható azoknál a gazdáknál, akik szívből, tapasztalattal és kitartó munkával, nap mint nap kimennek a földekre, etetik és gondozzák az állataikat ökológiai gazdaságukban. Fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerjék jó példájukat, személyiségüket és munkájukat – számolt be a hazai helyzetről Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

A kutaótinbtézet azzal támogatja munkájukat, hogy hazánkban egyedülálló módon, hálózatot hozott létre a fenntartható gazdálkodási technológiák megosztására és továbbfejlesztésére, a tudományos kísérletek eredményeinek elterjesztésére.

Magosvölgyi underground

A Dezsény család meggyőződésből, városból költözött a Cserhát lankáira, Terénybe. Sokféle növényt termelnek: az 50 zöldségfaj 150 fajtájával dolgozó ökogazdaságban – ahogy a kisfilmben is fogalmaznak – vannak bevált fajtáik, bőtermőek, betegségekkel szemben ellenállóak, jó ízvilágúak és „szerelemfajták”, a gazdálkodásról pedig elmondható, hogy habár néha küzdelemmel jár, mégis most érzik magukat leginkább a helyükön.  A megtermelt portékát annak a zöldségközösségnek a tagjai kapják meg, akik finanszírozzák a gazdaság tevékenységét. A tagok zöldségrészesedés formájában jutnak hozzá a friss, ropogós, egészséges vegyszermentes bio terményekhez. A MagosVölgy Ökológiai Gazdaságot egy-egy szezonra elköteleződő tagok finanszírozzák, akik heti rendszerességgel részesülnek a terményekből.

Bioborok a karácsonyi terítéken

Hazánk borválasztéka igencsak bőséges és sokszínű, sőt a bioborok között is egyre többfélét találunk. Ki hinné, hogy a Nagy-Somlói Borvidékről a boltok polcaira lassan több ökológiai művelésű szőlőből készült bor érkezik, mint konvencionális? Az ÖMKi videójában a Kreinbacher birtok turisztikai vezetője, a Nagy-Somló Borvidék Hegyközség elnöke meséli el álmát, miként szeretnék a borvidék minél nagyobb területét átállítani az öko szőlőtermesztésre és borkészítésre, és ehhez hogyan támogatják a környékbeli gazdákat. 

Tokajon is találunk számos olyan termelőt, ahol a vidékre jellemző furmint minden egyes palackja bio művelésből származik, derül ki a Hétszőlő-birtokról készített kisfilmből.

A Tokaj-Hétszőlő szőlőbirtokon 2009-ben változtattak a szőlő termesztéstechnológiáján és álltak át a bio művelésre

Legyen szó bio pirospaprikáról, GMO-mentes, ökológiai szójatermesztésről vagy a bugaci homoktalajok állattartással kombinált javításáról, a bemutatott hazai termelők mind-mind megfelelnek az ökológiai termékelőállítás hazánkban is alkalmazott európai mércéjének.

Miért bízhatsz a bioban?

Az ÖMKi szerint a ökológiai gazdálkodásra való átállás több éves folyamatát és a kötelező előírások betartását hazánkban szigorúan ellenőrzik és tanúsítják. Minden növénytermelésre használt földterület esetében legalább két évig tart az átállás ökológiai gazdálkodásra. Ebben az időszakában is be kell tartani minden vonatkozó szabályt. A „várakozási idő” biztonságot ad afelől, hogy a biotermékekben már kevésbé fordulnak elő a korábbi időszakból származó növényvédőszer-maradványok. Az átállási időszakban lévő üzemek termékeit elkülönítve kezelik, és leginkább takarmányként használják fel.

Mint írják, az állati termékeket is csak az adott fajra és termékre jellemző átállási idő eltelte után lehet ökotermékként jelölni.

Az ökológiai gazdaságok minősítését és ellenőrzését arra hivatott, hazai szervezetek, a Hungária Öko Garancia Kft. és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzik, amelyeknek működését a NÉBIH ellenőrzi.

Ami jó a környezetnek, az jó Neked is!

Az ÖMKi állítása, hogy az ökológiai gazdálkodás lényegesen több, mint vegyszermentesség. Alapelve, hogy a növények termesztése összhangban álljon a termőhely adottságaival, az állatok tenyésztése pedig ne gátolja a természetes mozgás és viselkedés-igényeik kielégítését. Az ökogazdálkodók alapelvei közé tartozik a környezet és az egészség megóvása, így nem használnak fel például génmódosított szervezeteket, vagy azok származékait (a takarmányozásban sem). A biotermékeket előállító ökológiai gazdaságok termelési módszerei megőrzik vizeink tisztaságát, elősegítik a talajtermékenység fokozását, és a kémiai alapú mezőgazdaságnál jóval kisebb környezeti terheléssel járnak. Az ökológiai termelés hozama ágazattól függően alacsonyabb a kémiai alapú mezőgazdaságénál, a 10-20 százalékos különbséget azonban ellentételezi a magasabb minőség, és az európai keresleti piacból eredő magasabb értékesítési árak.

Közvetlenül a termelőtől beszerezve, vagy akár saját magunknak megtermelve szerencsére már itthon is egyre többeknek érhetőek el az ökológiai élelmiszerek.

Hogyan keresd?

Magyarországon a hivatalos megnevezés az „ökológiai gazdálkodásból származó termék”, amely egyenértékű a köznapi nyelvben használt öko/bio/ökológiai/organikus kifejezésekkel.  A csomagoláson található egységes európai jelölés pedig a zöld alapon fehér csillagokból kirakott levél, amelyet ki kell egészíteni a termék tanúsítását végző tanúsító szervezet kódjával. A hazai tanúsítók a HU-ÖKO-01 kóddal jelölt Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a HU-ÖKO-02 kóddal jelölt Hungária Öko Garancia Kft. Az ökológiai élelmiszer előállítás és forgalmazás valamennyi gazdasági szereplője tanúsított vállalkozás, azaz az említett szervezetek valamelyikének tanúsítványával rendelkezik. Piacokon a bio élelmiszernek érvényes termékkísérő bizonylatokkal (tanúsítvány) kell rendelkeznie. Az ökopiacon a termelőnek ezzel kell igazolnia a termékét.

Borítókép: MagosVölgy Ökológiai Gazdaság