Ausztrál tudósok azt vizsgálták meg, hogy mely állatfajokra, milyen műanyaghulladékok a legveszélyesebbek – írja a Hvg.hu a Guardianre hivatkozva.

A delfinek, bálnák, teknősök és tengeri madarak a vizekbe kerülő műanyaghulladékok, s mégpedig a nejlonzacskók és a műanyagcsomagolások miatt pusztulnak el a leggyakrabban – állapította meg egy új kutatás, amiről a Guardian számolt be. Az ausztrál tudományos intézet, a CSIRO tudósai arra a kérdésre keresték a választ, hogy milyen vízi élőlényeket veszélyeztet a leginkább a műanyaghulladék és hogy azok melyik típusa a leghalálosabb az állatokra nézve.

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy legalább 80 különböző állatfajra halálos a műanyaghulladék, amelyeket gyakran élelemnek hisznek, lenyelik és emiatt elpusztulnak.

Ha bármilyen hulladékot is eszik meg egy állat, lassan és fájdalmak között pusztul el” – hangsúlyozta Lauren Roman, a kutatás vezetője. A nejlonzacskók és a műanyagcsomagolás mellett az eldobott, már nem használt halászhálók és a koronavírus-járvány miatt „megszaporodó” latex kesztyűk és a lufik is nagyon veszélyesek az állatokra. Különösen a bálnák, delfinek, teknősök és tengeri madarak eszik meg ezeket.

Borítókép: Fotó: Pixabay/sergeitokmakov