A nyugati társadalmak pazarló és olcsó öltözködése a fejlődő országok munkaerejének kizsákmányolásán alapszik Zenz-jelentés alapján, amelyről a Guardian brit lap is beszámolt. A BBC is leleplező riportot készített a témában az Euronews összeállítása szerint.

A publikációk azt állítják, hogy Kínában százezreket kényszerítenek munkára a gyapottermesztésben és -feldolgozásban. 2018 decemberében az Egyesült Államok vám- és határvédelmi hivatala blokkolta a gyapottermékek szállítását azoktól a nagy kínai cégektől, amelyek etnikai kisebbségekhez tartozó embereket tömegével köteleztek kényszermunkára.

Az amerikai Associated Press hírügynökség ekkor közölt képet egy artuxi börtönről, ahol az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen az etinikai kisebbségekhez tartozó rabokat tartják fogva, a kunshani ipari park szomszédságában.

Az amerikai hatóságok már 2018-ban felhívták a világ figyelmét, hogy az őrizeteseket kényszermunkára használják a gyapotiparban.

A most publikált riportok légi- és műholdfelvételekre, illetve helyszíni tapasztalatszerzésre hivatkoznak, rámutatva, hogy a fogvatartási központok, börtönök és átnevelő táborok az ipari parkokkal és a gyapotföldekkel szomszédosak. A jelentések szerint főként az ujgur kisebbséghez tartoznak a kényszermunkára kötelezett fogvatartottak, akiket akaratuk ellenére dolgoztatnak.

A washingtoni székhelyű Kommunizmus Áldozatainak Emlékalapja, a Victims of Communism Memorial Foundation nevű civil szervezet egyik vezető munkatársa, Adrian Zenz publikálta a jelentést.

Kiemelt kép: Pixabay