Furcsa év ez a 2020, de globálisan mérhetjük, hogy a megváltoztatott szokásainknak milyen pozitív hozadéka van az élővilágra, a bolygóra és ránk. A Civil Zöldítők Egyesületének írása a Very Important Planeten a fenntartható ünnepről.

Az év végéhez közeledve legtöbben számot vetünk az elmúló esztendővel és új célokat fogalmazunk meg. Vegyük most fel ehhez a fenntarthatóság szemüvegét az adventi időszakban. Először is jó, ha végig gondoljuk, hogy számunkra valójában mit jelentenek az ünnepek: mi az, ami nélkül nem lenne az igazi? Hogyan emlékezünk gyerekkorunk karácsonyaira, az együtt töltött időre, a készülődés és várakozás örömére, az ajándékozásra? Boldoggá tesz-e kivilágítani az otthonunkat, mint egy leszállópályát, esetleg meghittebb a gyertyafény?

Kínai dekoráció vagy gyertyafény?

Korábban talán már november végén tudtuk, hogy ki mit szeretne kapni a családban. Gyakran egy társasjáték vagy könyv is került a fa alá, amivel együtt töltöttük el a Szentestét. A díszekről nem is beszélve, amelyek között olyan is van, ami még a dédié volt, csak egy kicsit kipofoztuk.

Ma fillérekért elérhető millió fajta csillogó dekoráció, ezek többsége a Távol-Keletről jön – mindenkit vonz az olcsósága, de ezek ökológiai lábnyoma is óriási.

Vajon mennyit fizetünk érte valójában? A tudatosság egyik lépése, hogy megvizsgáljuk, hol és miből készült a termék, ki készítette és milyen körülmények között, hogyan szállították. Az sem mindegy, mennyi ideig tudjuk használni, javítható-e, vagy a szeméttelepen végzi. Ha nem vásároljuk meg ezeket, akkor jövőre kevesebbet gyártanak majd. Bármelyik helyettesíthető saját kézzel készített dolgokkal, vagy használttal, vagy meg lehet találni ugyanazt magyar készítőnél is. Nézz körül otthon! Legyen egy koncepciód! Érdemes megnézned, hogy tudsz e átalakítani, használtan beszerezni vagy magad készíteni valamit a díszítéshez.

Ökodíszek. Fotó: Pixabay/sofy43

Idő csomagolásmentesen

Időt ajándékozni a legkézenfekvőbb, legolcsóbb, cserébe a legmaradandóbb! Amikor nem nézel a mobilodra, csak jelen vagy. Egymásnak vagytok. Akár egy közös élményt is adhatsz, ha elutaztok valahova, vagy részt vesztek valamilyen online képzésen, esetleg együtt főztök. Nem ördögtől való, ha a döntés szabadságát ajándékozod utalvány formájában. Különleges értéke van a kézzel készített ajándéknak. Gondolkodhatsz abban is, hogy egy tárgynak új funkciót adva szerzel örömet a másiknak, és egyben tettél egy lépést a bolygóért.

A tárgyi ajándék a legutolsó, amiben érdemes gondolkodni, amennyiben mégis emellett döntesz, érdemes végig gondolni azokat a szempontokat, amelyeket a készítés, szállítás, javítás kapcsán már ismersz.

Ha sikerült kiválasztanod, akkor a csomagolás, az, amiben még tudatos lehetsz. A maradék csomagolóanyagot ne dobd ki, inkább ajánld fel annak, aki úgyis venne.

Biztos, hogy így a jó? Forrás: Pexels/freestocks.org

Lehet egy névre szóló, minden évben újra elővehető karton vagy fonott kosaratok, esetleg egy zsák vagy díszes zokni. Fényes csomagolás esetén kifordított és megtisztított chipses zacskót is használhatsz vagy egy szép sálat, kendőt, takarót, mintás konyharuhát, újságpapírt, de át is kötheted egyszerűen egy szalaggal.

Nem kell mindig fakanál

Mint a hétköznapi bevásárlásoknál, most is érdemes listát írnod és ahhoz tartani is magad. Érdemes a gyerekeket is bevonni, hogy ők is készülhessenek és követhessék mit veszünk. Ha nem az utolsó pillanatra hagyod, akkor van időd szépen összeállítani mindent. Akár el is lehet kezdeni előre sütni-főzni, fémdobozban több kedvelt süti akár hetekig eláll és csak még puhább lesz.

Az ünnepi vacsorát is hasonló tudatossággal lehet összeállítani a helyi termelőktől. Bátran lehet válogatni a biotermékekből, és a szezonális hozzávalókból. Tudjuk, hogy az egyik legnagyobb környezetszennyezéssel járó iparág az állattartás. Nem azt mondjuk, hogy hagyj el minden megszokott ízt, és válts azonnal teljes értékű növényi étrendre, de igenis számít és izgalmas új adalék lehet az ünnephez, ha valamelyik fogást