Az európai uniós tagállamok vezetői megállapodást kötöttek az éghajlatpolitikai célkitűzésekről, amelyek szerint az unió 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében pénteken.

Az uniós tagállamok brüsszeli csúcstalálkozójának péntek reggelig tartó, az uniós klímacélokról tartott vitáját követően közzétett üzenetében Charles Michel kijelentette, hogy a megállapodással Európa vezető szerepet játszik az éghajlatváltozás elleni küzdelemben – írja a 444.hu.

Az állam- és kormányfők elsősorban arról vitáztak, hogy a tagországoknak 2030-ig a jelenleg tervezett 40 helyett legalább 55 százalékkal kelljen-e csökkenteniük az üvegházhatást okozó gázok uniós kibocsátását. A megállapodás szerint a tagországok pénzügyi és szabályozási támogatást is kapnak a célok kivitelezésére, és azt is garantálja, hogy nukleáris energiát és földgázt használhatnak a piszkosabb fosszilis tüzelőanyagok pótlására.

Az egyezmény megreformálná az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerét (ETS) is, kiemelve a Modernizációs Alapot, ami nagyobb segítséget tudna így nyújtani a szegényebb, széntől függő államoknak. 

Információk szerint a klímavita Lengyelország ellenállása miatt húzódott, Varsó ugyanis garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy a megállapodás elismeri pénzügyi szükségleteit a zöld átmenet során.

Lengyelország az Európai Unió úgynevezett zöld megállapodásának keretében nem vállalt kötelezettséget arra, hogy a karbonsemlegességet 2050-re eléri, mivel egyéni tempóban kívánja átalakítani jelenleg szénalapú energiaiparát.

Borítókép: Pixabay/Barni1