Felkerült a víz a tőzsdére

VIP

A víz csatlakozott az aranyhoz, az olajhoz és más árutőzsdei termékekhez a Wall Streeten, ami egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy az élethez elengedhetetlen fontosságú természeti erőforrásból hiány alakulhat ki a világ egyre több részén – írja a Portfólió.hu a Bloomberg alapján.

A mezőgazdasági szereplők, a hedge fundok, és az önkormányzatok mostantól képesek a víz jövőbeli elérhetősége ellen hedgelni, vagy épp arra spekulálni Kaliforniában, amely a legnagyobb mezőgazdasági piaccal rendelkezik az Egyesült Államokban, és a világ 5. legnagyobb gazdasága. A CME Group 2021. januári lejáratú határidős kontraktusa, amely Kalifornia 1,1 milliárd dolláros spot vízpiacához van kötve, legutoljára 496 indexponton forgott, ami 496 dolláros hektárlábankénti értéket jelent.

A víz határidős ügyletei, az első ilyen jellegű kontraktusok az Egyesült Államokban, amelyeket egyébként még szeptemberben jelentették be, mivel a hőség és tűzvészek pusztították az Egyesült Államok nyugati partját, és miután Kalifornia egy nyolcéves aszály végén járt. A határidős ügyeletek lényege, hogy a nagy vízfogyasztók, például a mandulatermelők és az elektromos közművek számára fedezetként szolgáljanak a vízár-ingadozásokkal szemben, emellett a szűkösség mérése szempontjából is fontosak.

Az klímaváltozás, az aszályok, a népesség növekedése és a szennyezés valószínűleg az elkövetkező évek során a vízhiánnyal és az árazással kapcsolatban aktuális témát fog jelenteni.

Mindenképpen figyelni fogjuk, hogy hogyan alakul ez az új határidős kontraktus – mondta Deane Dray, az RBC Capital Markets ügyvezető igazgatója és elemzője.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete már régóta figyelmeztetett arra, hogy az ember által vezérelt klímaváltozás súlyos aszályokhoz és egyre több áradáshoz vezet, így a víz elérhetősége egyre kevésbé kiszámítható. Kaliforniában a legutóbbi akut szárazság 2011 decemberétől tavaly márciusig húzódott a U.S Drought Monitor adatai szerint. A legsúlyosabb hatások 2014 júliusában érvényesültek, az állam földterületeinek 58 százaléka szenvedett „extrém kiszáradást”, ami termény- és legelőveszteségekhez és más vészhelyzetekhez vezetett.

A határidős kontraktusok a két évvel ezelőtt indított Nasdaq Veles California Water Indexhez vannak kötve, amely a víz térfogattal súlyozott átlagárát méri. A hétfőn elérhetővé vált 2021. januári lejáratú vízügyi kontraktusokra hétfőn két trade érkezett.

A chicagói székhelyű CME szerint a határidős ügyletek segítik a vízfelhasználókat a kockázatok kezelésében, valamint a kínálat és a kereslet jobb összehangolásában.

Borítókép: Pixabay.com

Szólj hozzá!