Ismét csúcson a mezei pocok kártétele

VIP

Ismét jelentősen elszaporodtak a mezei pockok a szántóföldeken, rendkívüli károkat okozva a növényállományban. A házi és egyéb illegális módszerek alkalmazása nem csak veszélyes, de valójában semmivel sem hatékonyabb, mint az engedélyezett megoldás. A gazdálkodók az elmúlt hetekben több megyéből is jelezték, hogy számottevően túlszaporodtak a mezei pockok– írja a Magyarmezőgazdaság.hu.

A helyzet kezelése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szükséghelyzeti engedélyt adott a klórfacinon hatóanyagú Pocok Tox készítmény használatára. A szer – a megfelelő kockázatcsökkentő intézkedések betartásával – biztonságosan használható mezei pocok ellen. 

A háztartási patkányirtó szántóföldeken nem, kizárólag zárt térben használható, míg a házi készítésű csalétkek alkalmazása súlyos jogszabálysértésnek minősül.

A szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező készítmény hatásmódjában és hatékonyságával megegyezik a brodifakum hatóanyaggal. Emiatt a Nébih nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy sem haszna, sem értelme nincs a háztartási patkányirtók szántóföldi felhasználásának.

Borítókép: Pixabay/sab_k

Szólj hozzá!