Töredeznek a világ legnagyobb jéghegyének a szélei – derült ki az A68a nevű jéghegyről készült nagyfelbontású felvételekből, amelyek szerint repedések tarkítják – számolt be a hírről a Hvg.hu.

Az A68a 2017-ben vált le a Déli-sarkvidékről, és az Atlanti-óceán déli részén lévő Déli-Georgia-sziget felé tart. Ha a sekélyebb vizekben megreked, hatalmas problémát okozhat a Brit Tengerentúli Területek élővilágának.

A 150 kilométer hosszú jéghegyről tiszta felvételt készíteni nagy kihívás, mivel gyakran borítják felette felhők az eget. Vasárnap azonban sikerült megfelelő részletességgel megörökíteni. A BBC jelentése szerint az új, részletes felvételt a San Franciscó-i Planet cég készítette a jéghegyről a Föld körül keringő, SkySats nevű űrszondaflottájával, amely 50 centiméteres részletességgel képes megfigyelni a Föld felszínét.

Az A68a felülről úgy néz ki, mint egy ujjal mutató kéz, 4200 négyzetkilométer területű és több száz milliárd tonna súlyú. Ám mivel viszonylag kis – 200 méter vagy annál is kisebb – mélységre merül, ez azt jelenti, hogy mielőtt megfeneklene, egészen a sziget partjáig sodródhat.

A szakértők szerint a szárazföldhöz ilyen közel kerülő jéghegy súlyos hatással lehet az ott élő ragadozók táplálékszerzésére. Nagy a veszélye annak, hogy a szárazföldön élő pingvinek és fókák nem jutnak majd elég élelemhez kicsinyeik etetéséhez, ha a jéghegy eltorlaszolja megszokott táplálékszerző útvonalaikat. A pingvineknél és a fókáknál ugyanis kulcsfontosságú, hogy mekkora távolságot kell megtenniük a táplálékért az alatt az időszak alatt, amíg utódaikról kell gondoskodniuk. Ha túl sokáig elmaradnak, utódaik éhen halhatnak.