A nagyfokú beépítettség miatt a lakóházak belső udvarainak zöldfelületi és rekreációs szerepe felértékelődik. A historikus, belvárosi városszövetben ezek a sokszor elhagyatott, alulhasznosított, kihasználatlan belső udvarok adnak egyedül lehetőséget a zöldfelületi fejlesztésre, kondicionáló és szabadtéri rekreációs lehetőséget nyújtó zöld terek kialakítására, a közösségi életre. Ezt a lehetőséget számos európai nagyváros mellett Budapest is felismerte, ezért Égig ér fű címmel udvarzöldítési pályázatot hirdet társasházak, lakásszövetkezetek számára a belső udvarok zöldítésére – közölte honlapján a Fővárosi Önkormányzat.

Hozzátették, a rendelkezésre álló támogatási keretösszeg: bruttó 30 millió forint, amelyből 800 ezertől akár kétmillió forint vissza nem térítendő pénzbeli támogatást is elnyerhetnek a pályázók.

A támogatás belső udvarok felújítási- és megújítási munkáira, a szükséges műszaki vizsgálatok, tervezési munkák, növényzet telepítése, földmunkák, alapanyagok, köztéri elemek készítésére, kész bútorok beszerzésére, kerti szerszámok beszerzésére, bérlésére, növényorvosi, favédelmi munkák elvégzésére nyerhető el. A beérkezett pályázatok szakmai bírálata alapján, a rendelkezésre álló támogatási keretösszeg erejéig a fővárosi önkormányzat támogatási szerződést köt a nyertes társasházakkal, lakásszövetkezetekkel.

A bírálati szempontokat és a pályázat lebonyolítás részleteit az alábbi linken elérhető pályázati kiírás tartalmazza.

Mint megírták, tekintettel a járványügyi veszélyhelyzetre lehetőséget biztosítunk a pályázati dokumentáció e-mailben való leadására is. Azt kérik, hogy​ ha valaki ezt a lehetőséget választja, a pályázati adatlapot és a kiírás szerint pályázati mellékleteket szkennelve küldje be az [email protected] e-mail címre.

Borítókép: PublicDomainPictures/Pixabay