57 gyalogtúra, 32 kerékpártúra és 60 látnivaló szerepel azon a listán, amely segít elkerülni a természetjáróknak a zsúfolt helyeket és enyhíti a Normafa körüli hétvégi terheltséget, olvasható a Turizmus.com oldalon.

A Természetjáró.hu oldalon található az az összeállítás, amelyben budapesti és Budapest környéki gyalogos- és kerékpáros túrák, a járvány idején is nyitva tartó látnivalók, kilátók, panorámapontok, tanösvények és akadálymentes túrák böngészhetőek, tervezhetőek és letölthetőek.

Mind a túrákhoz, mind a látnivalókhoz részletes leírás és képgaléria tartozik, a Megközelítés fül pedig az odajutásról ad információt.

A családbarát, néhány kilométeres sétáktól kezdve a nagyobb szintkülönbségű, hosszabb túrákig bárki megtalálhatja a hozzá illő útvonalat a folyamatosan bővülő kínálatban.

Az ingyenes, a navigációt is megkönnyítő, már 230 ezres letöltésnél járó  Természetjáró appnak köszönhetően, amelyben az összes tartalom szerepel, az ismeretlen tereptől sem kell tartani.

A Turizmus.com az MTI alapján arról is beszámol, hogy hétvégi Normafa-járatot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Hegyvidéki Önkormányzat javaslatára. Szombaton és vasárnap napközben, 9 óra és 15.40 között 20 percenként indul a 212N jelzésű járat a Jagelló úti parkoló mellől.

Az elmúlt hetekben komoly közlekedési és parkolási gondokat okozott a Normafára kiránduló tömeg.

Az önkormányzat felhívásai közleménye szerint ugyan jelentősen mérsékelték a látogatók számát, de a múlt hétvégén még mindig többen érkeztek a Normafára, mint ahány autó parkolni tudott – így indokolta a próbajáratra vonatkozó javaslatát az önkormányzat.

Az önkormányzat által megnyitott és ingyenessé tett Jagelló úti parkoló mellől induló busz a 212-es jelzésű járat útvonalát követi, visszafelé pedig a Csörsz utca felé közlekedik, majd a BAH-csomópont előtt a Jagelló parkolónál fordul vissza a Normafa irányába.

A járat normál díjszabással vehető igénybe és az önkormányzat ingyen maszkot biztosít a próbajárat azon utasai számára, akik otthon felejtették a sajátjukat.

Kiemelték: a 212N azok számára nyújthat segítséget, akik mindenképpen a Normafát választják kirándulásuk célpontjaként, de nem terhelnék autójukkal a területet, és azt sem szeretnék, ha visszafordítanák őket a rendőrök, rendészek, vagy órákig kelljen parkolóhelyet keresniük.

Az önkormányzat a közleményben ismételten arra kéri azokat, akik a Normafát választják szabadidős tevékenységükhöz, hogy tartsák egymástól a megfelelő távolságot.

Kiemelt kép: Rácmolnár Milán