A Hegyvidéki Önkormányzat a honlapján olvasható közleményében úgy fogalmaz: a Csörsz utcai lakók jogos érdekeit képviselve évek óta küzdenek azért, hogy a Testnevelési Egyetem (közismert nevén TF) fejlesztése, ha már a meglévő kampusz területén valósul meg, lehetőleg minél kevésbé zavarja a környékbeliek nyugalmát. Mivel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősített beruházásról van szó, az önkormányzatnak a közlemény szerint meglehetősen kevés közvetlen ráhatása maradt a projektre – ezzel együtt mindent megtesz a lakossági érdekek védelmében.

A Csörsz utcai sporttelepre tervezett új tömb maximális magasságáról és a lakóházaktól való minimális távolságáról, megfogalmazásuk szerint, korábban írásban megállapodtak az egyetemmel.

Mint írják, azt is elérték, hogy a leendő mélygarázs ne legyen megközelíthető a Csörsz utca felől, ehelyett a Hegyalja útra nyílóan épüljön meg annak be- és kihajtója. Egyeztetéseket folytattak annak érdekében is, hogy az egyetem ne vágja ki a Csörsz utca felé árnyékot biztosító jegenyefákat.

„A tervezők és a beruházó ragaszkodtak ahhoz, hogy a területükön lévő jegenyéket ki kell vágni, ehhez már a jogerős fakivágási engedélyt is megszerezték. Mivel az önkormányzatot – bár kértük – a kormányhivatal nem vonta be ügyfélként a fakivágási eljárásba, a Miniszterelnökséghez fordultunk segítségért. Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter közreműködésével sikerült elérnünk, hogy a tervek módosításával a fák többsége megmaradhat” – mondta az önkormányzat oldalán Fonti Krisztina alpolgármester.

Az alpolgármester jelentős eredménynek tartja, hogy az utolsó pillanatban sikerült megmenteni a fák java részét.

Mint fogalmazott, fontosak a jegenyék a Csörsz utcaiak számára, mert csökkentik a zajt, a port, és a lakók inkább a zöldet szeretnék nézni az ablakaikból, mint az új sportkomplexumot.

„Személyes okok miatt is szívügyemnek tekintem a jegenyék sorsát, hiszen én is errefelé, ezekkel a fákkal együtt nőttem fel, gyermekkorom legszebb évei kötődnek a Csörsz parkhoz és környékéhez” – fűzte hozzá.

A Csörsz park melletti sávban, az egyetem területén sajnos már kivágták az idős fákat – még azelőtt, hogy a beruházó megkapta volna a fakivágási engedélyt.

Az engedély nélküli irtás miatt az önkormányzat eljárást indított, ennek eredményeképp akár több millió forint összegű bírság kiszabására is sor kerülhet. Az időkorláton túli építési tevékenység miatt is eljárás indult, míg a zajhatárértékek túllépése miatt már megbírságolták a kivitelezőt.

Honlapunkon többször foglalkoztunk már a Hegyvidéki Önkormányzat fákhoz, természethez való hozzáállásával. A Normafához tervezett lombkorona-sétány miatt az önkormányzattal szembe kerültek természetvédő civil szervezetek.

A járványhelyzet miatt később az önkormányzat a terület elkerülését javasolta.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons