Az Eiffel-tornyot a Franciaországban október 30-án kihirdetett általános karantén feloldásának jegyében újra megnyitják a látogatók előtt december 16-án.

A 131 éves Eiffel-tornyot naponta átlagosan 25 ezer turista keresi fel. Az idén azonban a koronavírus-járvány miatt a látogatottság az előző évhez képest 80 százalékkal, a forgalom pedig 70 százalékkal esett vissza – olvasható a Turizmus.com oldalon a távirati iroda alapján.

Már a lezárás előtt is napi alig 2500 látogatót fogadott a torony. A kötelező távolságtartás miatt a lifteket csak félig lehetett megtölteni emberekkel, és a karantént megelőző éjszakai kijárási korlátozás miatt a nyitvatartási idő is lecsökkent. 

A forgalomcsökkenést azonban elsősorban a külföldi turisták hiánya okozza, miután az Eiffel-torony látogatóinak 80-85 százaléka külföldi.

A forgalom visszaesésének viszont az egyik nagy előnye, hogy megszűnt a várakozás a feljutáshoz, és más múzeumokhoz hasonlóan kellemesebb és nyugodtabb körülmények között lehet élvezni a nézelődést.    

Franciaországban szombaton megkezdődött az október 30-án kihirdetett általános karantén fokozatos feloldása: a bezárásra kényszerült üzletek újranyithattak. A következő lazítás december 15-én a színházak, mozik és múzeumok újranyitása lesz, aznaptól már csak este 9 és reggel 7 óra között lesz érvényben lakhelyelhagyási tilalom.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons